Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

Stavka zdravnikov Ministrstvo in ZZZS: Neizdaja bolniškega lista je v škodo pacienta

24.01.2024

Teče deseti dan zdravniške stavke. Stališče ministrstva za zdravje je, da so pacienti tisti, ki so šibkejši. Ko se pojavi dvom o tem, čigava pravica mora obveljati, se moramo zato po besedah Jasne Humar postaviti na stran bolnikov.

Restavriranje del na papirju Delo na papirju je lahko na ogled na šibki svetlobi tri mesece, nato mora za tri leta v temo

22.12.2023

"Včasih rezultat ni tak, kot bi ljudje pričakovali, ker novega izdelka ne moreš narediti. To je posebej vidno pri papirju. Predvsem skrbimo, da ne propada naprej," o delu v konservatorsko-restavratorski delavnici Narodne galerije pravi Tina Buh.

Reportaža Imamo poplavo knjig, a starejših ni mogoče nadomestiti. Obstaja en izvod in potem je konec.

16.12.2023

Za narod, ki je svoj obstoj temeljil na kulturni zgodovini, je dediščina knjig in kodeksov velikega pomena. Za ohranjanje te zapuščine skrbijo v Arhivu RS, kjer nas je z restavriranjem knjig, papirja in pergamenta seznanila Blanka Avguštin Florjanovič.

Gospodarstvo "Ne bomo pozivali na ulice, a ukrepe je treba uravnotežiti"; srečanje z Golobom v sredo

04.12.2023

Predsednice in predsedniki 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj zavračajo dodatne obremenitve. Prepričani so, da je razbremenitev gospodarstva ključna. Prav tako so nezaupljivi do zadnjega vabila predsednika vlade.

Dediščina Od številnih spomenikov Karađorđevićem v Sloveniji ni ostalo skoraj nič, rastejo le še lipe

01.12.2023

20. stoletje je za Slovence stoletje različnih držav in ureditev. Kot so si sledile politične entitete in oblastniki, tako so se zamenjevali tudi spomeniki in obeležja. Kaj je ostalo iz časa kraljev Karađorđevićev, so raziskovalci opisali v novi knjigi.

Drugo zasedanje Avnoja 80 let od noči, v kateri so začrtali obrise povojne države

29.11.2023

"Jugoslovanski narodi ne priznavajo razkosanja Jugoslavije," je bilo slišati na drugem zasedanju Avnoja, na katerem so sprejeli za Slovence in druge priznane narode pomembno odločitev, da bo nova država urejena kot federacija republik.

Dediščina Spomin in pozaba: zakaj je pomembno ohranjanje in kontekstualiziranje spomenikov

18.10.2023

Spomeniki služijo krepitvi občutka pripadnosti in identifikacije s skupno zgodovino, a z njihovim uničevanjem ne bomo spremenili same zgodovine, je ena izmed misli okrogle mize o spomenikih na Retrofestu.

Cvirnov dan Dediščina 'Cvirnove šole': odprtost, pripravljenost na dialog in utemeljenost na primarnih virih

15.09.2023

Minilo je 10 let od prezgodnje smrti plodovitega zgodovinarja Janeza Cvirna. Spomin na sled, ki jo je pustil v inovativnem raziskovanju zgodovine, so obudili na ljubljanskem Oddelku za zgodovino: "Dediščina, ki jo je zapustil, je neprecenljiva."

Kmečki upori Tudi javne usmrtitve niso preprečile vnovičnega izražanja nezadovoljstva

26.08.2023

Obešena trupla, razčetverjena telesa, zaporne kazni, dodatna denarna obremenitev ... "Cilj kaznovanja upornikov je bil predvsem odvračanje udeleženih od podobnih praks v prihodnosti," pove zgodovinarka Dragica Čeč. A hkrati so bili pri tem pragmatični.

Dediščina Hrvaško-slovenski kmečki upor je ostal v ljudskem spominu in ustnem izročilu

08.07.2023

V 16. stoletju so se kmečki upori tudi na današnjem slovenskem ozemlju kar vrstili – od manjših proti posameznim veleposestnikom do večjih, ko so se povezali podložniki z večjega območja. Tisti iz leta 1573 pa je pustil globok pečat v spominu generacij.

Tema osamosvojitve pri šolskih urah "Učencem želimo prikazati, da ni samoumevno, da imamo svojo državo"

25.06.2023

O osamosvojitvi Slovenije v osnovnih šolah govorijo pri predmetih zgodovina ter domovinska in državljanska kultura in etika. Na zavodu za šolstvo pripravljajo prenovo učnih načrtov, da bodo pridobili čas za obravnavo sodobne zgodovine.

Mednarodna raziskava Upad bralnih dosežkov slovenskih četrtošolcev

16.05.2023

V več državah z vsega sveta so izvedli mednarodno raziskavo bralne pismenosti PIRLS 2021. V Sloveniji je pokazala upad bralnih dosežkov učencev, pa tudi to, da so deklice boljše bralke kot dečki. Minister napoveduje ukrepe za vnovično rast.

Stran 1 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov