Proizvodnja v rudniku že od srede popoldne normalno poteka, gmotna škoda pri nesreči ni nastala. Foto: BoBo
Proizvodnja v rudniku že od srede popoldne normalno poteka, gmotna škoda pri nesreči ni nastala. Foto: BoBo

Nesreča se je zgodila, ko se je popoldanska izmena z visečo dizelsko lokomotivo peljala na enega izmed jamskih delovišč.

"Prišlo je do mehanske okvare viseče dizelske lokomotive, ob okvari pa se je sprožila zasilna zavora, pri čemer je del kompozicije visečega vlaka zanihal in poškodoval 11 zaposlenih," je nesrečo gondole opisal Gregor Uranjek, glavni tehnični vodja v Premogovniku Velenje. Preiskavo nesreče je končala tudi rudarska inšpekcija, je poročala TV Slovenija.

Zadnja nesreča marca lani

Zadnja nesreča se je sicer v rudniku zgodila marca lani. Povzročil jo je stebrni udar pri izdelavi odvozne proge nekaj manj kot 500 metrov pod površino zemlje. Takrat je bilo poškodovanih šest rudarjev, vendar nihče ni bil v smrtni nevarnosti.

Sorodna novica Nesreča v Premogovniku Velenje: poškodovanih 11 rudarjev, eden med njimi huje

Omenjeni stebrni udar je bil že peti od leta 2010. Hujša nesreča se je zgodila tudi leta 2016, ko je v jami Pesje delavca udarilo verižno dvigalo. Dobil pa je lažje telesne poškodbe.

Novembra 2014 je v delovni nesreči umrl delavec. Nesreča se je zgodila približno 200 metrov pod površjem zemlje zaradi nepazljivosti delavca pri čiščenju premoga pod obratujočim transporterjem z gumijastim trakom.

Najhujša nesreča v premogovniku pa se je zgodila februarja 2003, ko sta zaradi "izriva" nevarnih jamskih plinov, metana in ogljikovega dioksida, in posledično zadušitve z jamskimi plini umrla dva rudarja, osem pa jih je bilo poškodovanih.

Rudarsko nesrečo povzročila mehansko okvaro
Rudarska inšpekcija preiskala nesrečo