Johnson je obljubil, da bo, če bo postal premier, državo vodil tako, kot je vodil London, ko je bil župan. Foto: Reuters
Johnson je obljubil, da bo, če bo postal premier, državo vodil tako, kot je vodil London, ko je bil župan. Foto: Reuters

Velika Britanija bo plačala "račun" samo v primeru, če bo "več jasnosti" glede sklenitve dogovora, je dejal Johnson v pogovoru za britanski časnik Sunday Times.

"Naši prijatelji in partnerji morajo razumeti, da bomo denar obdržali, dokler ne bomo imeli večje jasnosti glede poti naprej," je dejal. Opozoril je tudi, da bo zavrnil sporno varovalo o irski meji, ki ga vsebuje sporazum.

"Vedno sem menil, da je zelo nenavadno, da bi morali pristati na izdajo računa pred sklenitvijo končnega sporazuma," je dejal Johnson. Dodal je, da je denar "odlično mazivo" za dosego dobrega dogovora.

Potem ko je v petek s čela konservativne stranke tudi uradno odstopila britanska premierka Theresa May, ki ji britanskega parlamenta trikrat ni uspelo prepričati glede podpore njenega dogovora o brexitu, se bo v ponedeljek uradno začela tekma za novega vodjo stranke. Theresa May bo sicer ostala na položaju premierke, dokler ne bo dobila naslednika.

Doslej je kandidaturo napovedalo 11 kandidatov, med katerimi imata poleg Johnsona največ možnosti aktualni zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove.