Komisar Šefčovič je opozoril, da ni zakonite ali politične podlage za britansko spremembo mednarodnega dogovora. Foto: EPA
Komisar Šefčovič je opozoril, da ni zakonite ali politične podlage za britansko spremembo mednarodnega dogovora. Foto: EPA

Komisija bo nadaljevala postopek za ugotavljanje kršitev zakonodaje EU-ja, ki ga je proti Združenemu kraljestvu uvedla marca lani zaradi kršenja temeljnih določil severnoirskega protokola. Gre za del dogovora o britanskem izstopu iz EU-ja, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku, je povedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

V uradnem opominu je marca 2021 zahtevala, da Združeno kraljestvo znova začne spoštovati protokol. Postopek so nato v duhu konstruktivnega sodelovanja septembra zaustavili, zdaj pa ga nadaljujejo z obrazloženim mnenjem Združenemu kraljestvu.

London ima za odgovor dva meseca časa. Če komisija ne bo zadovoljna z odgovorom, lahko zadevo preda Sodišču EU-ja, je sporočil Šefčovič.

Poleg tega Bruselj uvaja dva nova pravna postopka. Prvi se nanaša na neupoštevanje sanitarnih in fitosanitarnih pravil, določenih v protokolu. Drugega pa uvajajo zato, ker Združeno kraljestvo EU-ju ne zagotavlja dovolj statističnih podatkov o trgovini.

Britanska vlada je v ponedeljek predstavila predlog zakona, s katerim želi spremeniti dele severnoirskega protokola in s tem olajšati pretok blaga iz Velike Britanije v Severno Irsko. Med drugim napoveduje manj dokumentacije pri trgovanju. Poleg tega bi v skladu s predlogom spore reševala "neodvisna arbitraža", in ne Sodišče Evropske unije.

Bruselj in London sta dogovor o severnoirskem protokolu dosegla v okviru pogajanj o britanskem izstopu iz EU-ja. Z njim so preprečili nastanek trde meje na irskem otoku po brexitu, a je zato carinskemu nadzoru podvrženo blago, ki v Severno Irsko pride iz drugih delov Združenega kraljestva.