EU je uvedel sankcije proti 55 predstavnikom venezuelskih oblasti. Foto: EPA
EU je uvedel sankcije proti 55 predstavnikom venezuelskih oblasti. Foto: EPA

Odločitev Caracasa, da je dal veleposlanici Unije 72 ur, da zapusti državo, je v nasprotju s ciljem EU-ja glede razvoja odnosov in krepitve sodelovanja, so se v sporočilu za javnost strinjali predstavniki držav članic Unije, ki ukrep Venezuele označujejo za neutemeljenega.

Vodjo misije EU-ja v Venezueli so razglasili za persono non grato, potem ko je Unija v ponedeljek razširila seznam sankcij proti podpornikom predsednika Nicolasa Madura.

Sankcije so uvedli proti 19 visokim funkcionarjem venezuelskih oblasti zaradi njihove vloge pri dejanjih in odločitvah, ki so po mnenju EU-ja škodile demokraciji in vladavini prava v Venezueli.

Z odločitvijo, ki so jo potrdili zunanji ministri 27 držav članic, je tako Unija uvedla sankcije proti skupno 55 visokim predstavnikom oblasti v Venezueli. Sankcije vključujejo prepoved potovanj v EU in zamrznitev premoženja na ozemlju EU-ja.

Že pri prejšnjem sklopu sankcij 29. julija lani je Venezuela veleposlanico EU-ja razglasila za persono non grato in ji dala 72 ur časa, da zapusti državo. Ob izteku roka pa so si v Venezueli premislili.

Razglasitev venezuelske veleposlanice za persono non grato ne pomeni nujno izgona iz EU-ja, saj je Claudia Salerno akreditirana tudi kot veleposlanica v Belgiji.