Angela Merkel je po mnenju Junckerja
Angela Merkel je po mnenju Junckerja "prikupna celostna umetnina". Foto: EPA

V povezavi s položajem nemške kanclerke na ravni EU-ja je Juncker dejal, da bi bila zanj "visoko kvalificirana". V Nemčiji se sicer mandat sedanje vlade konča šele leta 2021.

"Ne morem si predstavljati, da bi Angela Merkel utonila v pozabo. Ni samo oseba, vredna spoštovanja, ampak tudi prikupna celostna umetnina," je dejal Juncker v pogovoru za nemško medijsko skupino Funke Mediengruppe.

O odhodu Angele Merkel v Bruselj se vedno znova pojavljajo različna ugibanja, čeprav je sama dala vedeti, da si ne želi več nobenih političnih položajev.

Juncker na položaju do konca oktobra

Po volitvah v Evropski parlament konec maja bo Junckerja na čelu Evropske komisije zamenjal nov predsednik. Juncker meni, da bi moralo to mesto pripadati največji politični skupini v Evropskem parlamentu oziroma da bi ta vsaj predlagala kandidata za predsednika Evropske komisije.

Juncker, predsednik komisije iz vrst Evropske ljudske stranke, se ne bo potegoval za nov mandat. Sedanji se bo končal 31. oktobra.

Na vprašanje, kaj si želi, da bi o njem pisalo v zgodovinskih knjigah, je odgovoril: "Pošteno si je prizadeval." In dodal: "Lepo bi bilo, če bi bilo k temu dodano: nekatere svari je spravil v red."