Trije predstavniki, dva stola. Foto: EPA
Trije predstavniki, dva stola. Foto: EPA

Evropska komisija poudarja, da bi morali predsednika Evropskega sveta in predsednico Evropske komisije obravnavati enako, saj je vloga Evropske komisije enakovredna vlogi Evropskega sveta. Sedežni protokol bi moral biti popolnoma enak za vse, oba predsednika institucij Unije in turškega predsednika, je v odzivu poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer.

Ursula von der Leyen po besedah govorca Mamerja pričakuje, da bodo institucijo, ki jo predstavlja, povsod ustrezno obravnavali. V njeni ekipi so v stiku s pristojnimi za organizacijo torkovega srečanja s ciljem, da se takšni incidenti v prihodnje ne bi več ponovili.

V komisiji so še pojasnili, da so srečanje pripravili po utečenih postopkih, vendar pa predstavniki njihove protokolarne službe niso potovali v Ankaro zaradi covidnih omejitev. O razlogih za sedežni red niso želeli govoriti, saj da je treba o tem vprašati turško stran.

Po torkovem srečanju von der Leynove in Michela z Recepom Tayyipom Erdoğanom v Ankari je po spletu zakrožil posnetek, na katerem Michela posadijo na stol poleg Erdogana. Ursula von der Leyen nekaj časa vidno presenečeno stoji, v naslednjem kadru pa sedi na kavču, nekoliko oddaljenem od sedežev predsednikov. Na kavču nasproti nje je sedel tudi turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu, ki je na srečanju spremljal Erdoğana.

V komisiji so v povezavi s tem še pojasnili, da je bila predsednica presenečena, kar je jasno razvidno tudi na posnetku, a se je odločila, da je vsebina pomembnejša od protokola. Protokolarni incident ne bi smel zasenčiti vsebine srečanja, je poudaril Mamer.

Govorec komisije je dejal tudi, da iz tega incidenta ne želijo ustvarjati velikega dogodka, kar pa ne pomeni, da to, kar se je zgodilo, ni pomembno. Storili bodo vse, da se takšen incident ne ponovi.

Turčija obsodila še 22 "pučistov"

V Turčiji se je končalo še eno množično sojenje vojakom, vpletenim v poskus državnega udara leta 2016.

Sodišče v Ankari je vodilne vloge v neuspelem puču na dosmrtni zapor obsodilo 22 nekdanjih pripadnikov vojske, tudi več nekdanjih visokih častnikov, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela pri odvetniku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Obsojeni so del skupine 497 obtoženih nekdanjih vojakov, tudi pripadnikov predsedniške garde, ki jim od oktobra 2017 sodijo zaradi povezav s poskusom državnega udara.

Incident sprožil vprašanja o enakosti žensk ter neodzivnosti Michela

Posnetek protokolarne nevšečnosti je sprožil burne odzive, zlasti z vidika vprašanja enakosti moških in žensk. Predsednica komisije je po srečanju na novinarski konferenci v Ankari omenila globoko zaskrbljenost zaradi odstopa Turčije od Istanbulske konvencije, ki je namenjena, kot je poudarila, zaščiti žensk in otrok pred nasiljem.

Sorodna novica Von der Leyen in Michel na obisku pri Erdoganu za nov začetek s Turčijo

Kritike so se vsule tudi na predsednika Evropskega sveta, saj bi se moral odzvati in morda zahtevati še stol za Ursulo von der Leyen. Evropska poslanka Sophie in 't Veld se je na Twitterju vprašala, zakaj je bil Michel tiho.

Nekateri sicer trdijo, da je po protokolarni hierarhiji predsedniški položaj Evropskega sveta nad predsedniškim položajem Evropske komisije, a so v komisiji danes poudarili, da sta oba predsednika na enaki protokolarni ravni.

Incident sproža tudi širše vprašanje ugleda institucij Unije, saj gre po obisku visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella v Moskvi že za drugi primer ponesrečene obravnave visokih predstavnikov Unije v nekaj mesecih. Med obiskom Borrella so namreč ruske oblasti izgnale več evropskih diplomatov, nekaj evropskih poslancev pa je zaradi Borrellovega (ne)odziva zahtevalo njegov odstop.