Zasedanja se v vlogi predsednika Svetovne banke prvič udeležuje tudi Robert Zoellick. Foto: EPA
Zasedanja se v vlogi predsednika Svetovne banke prvič udeležuje tudi Robert Zoellick. Foto: EPA
Svetovna banka
Pred poslopjem Svetovne banke tudi letos protestira na stotine ljudi, ki jih moti nepravica v svetu. Foto: EPA
Andrej Bajuk
Slovenijo v Washingtonu zastopa finančni minister, spremlja pa ga guverner Banke Slovenije. Foto: EPA

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank 185 držav članic IMF-a in Svetovne banke, ki se udeležujejo rednega letnega zasedanja, razpravljajo o aktualnih razmerah v svetovnem gospodarstvu. Udeležuje se ga tudi slovenska delegacija pod vodstvom finančnega ministra Andreja Bajuka in guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca.

Poleg omenjene krize, ki je posledica krize na ameriškem trgu drugorazrednih posojil, so udeleženci razpravljali tudi o napovedih gospodarske rasti, ki jo je pred dnevi predstavil IMF, vlogi rastočih trgov Kitajske, Indije in Brazilije ter o reformi Mednarodnega denarnega sklada, h kateri države v razvoju pozivajo že nekaj let. Finančniki so govorili tudi o deviznih tečajih, padanju vrednosti dolarja, podcenjenemu juanu in močnemu evru.

Vse močnejše Kitajska, Indija in Brazilija
Finančniki in gospodarstveniki so govorili o napovedani svetovni gospodarski rasti, predvsem o omenjenih državah, ki postajajo motorji svetovne gospodarske rasti. Kitajska bo namreč letos zabeležila več kot 11-odstotno rast, Indija skoraj devetodstotno, dobre napovedi pa imata, tako kot Rusija, tudi za prihodnje leto.

Glede reforme Mednarodnega denarnega sklada, ki po mnenju držav v razvoju ne odraža več aktualnih razmer v svetovnem gospodarstvu, so se udeleženci strinjali, da naj bi do sprememb v volilnem sistemu, ki bo temeljil na dejanski gospodarski moči držav članic, prišlo aprila prihodnje leto.

Slovenija na dobri poti, a ne brez težav
Po besedah Bajuka se je Slovenija, ker je vstopila v evrsko območje, dobro odzvala na krizo na ameriškem trgu nepremičnin, kljub temu pa se srečuje z nekaterimi težavami. Tudi guverner Banke Slovenije meni, da bodo posojila v Sloveniji dražja, povedal pa je tudi, da sta Mednarodni denarni sklad zanimala predvsem slovenska inflacija ter proračunski primanjkljaj.

Protestniki tudi letos na ulice D. C.-ja
Sicer pa tudi letošnje zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke spremljajo protesti ljudi, ki demonstrirajo proti revščini in nepravični razdelitvi bogastva.