Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Foto: Reuters
Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Foto: Reuters

Ustanovitelj in izvršni direktor Bitstampa Nejc Kodrič je potrdil prevzem, ni pa želel razkriti podrobnosti posla. Poudaril je, da prodaja ni bila načrtovana, niti niso pri Bitstampu aktivno iskali potencialnega kupca, poroča tiskovna agencija Reuters. Je pa Kodrič potrdil, da so k Bitstampu pristopili sredi lanskega leta štirje potencialni kupci. Na koncu so se odločili za NXMH, zlasti zato, ker bo omogočil, da menjalnica nemoteno deluje naprej.

Po poročanju Reutersa je družba NXMH prevzela 80-odstotni delež Bitstampa, pri čemer je Kodrič zadržal 10-odstotni delež in bo ostal na vodilnem položaju v družbi. Del svojega lastniškega deleža v Bitstampu pa je NXMH-ju prodala tudi družba Pantera Capital Management, ki je leta 2014 investirala 10 milijonov ameriških dolarjev v Bitstamp.

Družba NXMH, ki upravlja po poročanju agencije Reuters dve milijardi evrov premoženja, je evropska hčerinska družba južnokorejske družbe NXC, ki se prvenstveno ukvarja z naložbami v digitalne tehnologije in ima med drugim v lasti tudi južnokorejsko menjalnico kriptovalut Korbit. V družbi zagotavljajo, da bosta Korbit in Bitstamp tudi po prevzemu delovala neodvisno.

Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak s 1.000 evri vložka. Merlak je svoj delež v družbi prodal leta 2015 in od tedaj ni več aktiven.