Foto:
Foto:

Kar petino vseh prihodkov je družba ustvarila v tujini. Dobiček je manjši kot leto prej, saj se je zaradi padca cen znižal kar za 110 milijonov. Letos je pričakovati, da bo mlekarna poslovala s pozitivno ničlo.

Poslovanje po besedah prvega moža Celeie Marjana Jakoba otežujejo vstop v EU in uvedbe carinskih dajatev na trgih nekdanje Jugoslavije. Glede namigov o sodelovanju s francoskim Danonejem je Jakob povedal, da ni dogovorjenega še nič konkretnega. Mlekarna je slovesno podelila tudi tradicionalna priznanja kmetom in zadrugam, ki so jim lani oddali največ mleka.

Letos znižanje cen osnovne surovine
V mlekarni letos pričakujejo nadaljnje znižanje cen osnovne surovine tudi do 15 odstotkov. Za ublažitev posledic pa naj bi po Jakobovih besedah slovenski proizvajalci letos deležni premij v višini 2,60 tolarja za liter mleka, prihodnje leto pa bodo prejeli 2,40 tolarja več.

Prav tako bodo za 100 odstotkov porasla tudi neposredna plačila proizvajalcem mleka. V letu 2003 je Mlekarna Celeia odkupila in predelala 79,4 milijona litrov mleka, kar je za štiri odstotke več kot leto prej.