Gozno gospodarstvo Bled deluje od leta 1948. V lanskem letu je podjetje ustvarilo skoraj 52 milijonov tolarjev čistega dobička. Foto: RTV SLO
Gozno gospodarstvo Bled deluje od leta 1948. V lanskem letu je podjetje ustvarilo skoraj 52 milijonov tolarjev čistega dobička. Foto: RTV SLO

Ponudba se nanaša na vseh 611.900 navadnih imenskih delnic z nominalno vrednostjo 1.000 tolarjev, Cerkev pa za vsako ponuja po 2.650 tolarjev. V ponudbi ni opredeljenega minimalnega števila delnic za njen uspeh, njena veljavnost pa se bo iztekla 16. oktobra.

V nadškofiji zagotavljajo, da želi ta kot lastnica večjih površin gozdov na blejskem in bohinjskem območju odgovorno gospodariti z lastnino, ki je bila že v preteklosti v lasti Cerkve.

Direktor Gozdnega gospodarstva Bled Zvone Šolar ni želel komentirati namere Cerve, dokler ne bodo natančno preučili dano ponudbo. Tako tudi ni želel napovedovati, kaj bi se zgodilo, če bi Cerkev postala lastnica podjetja, izrazil pa je upanje, da bi gospodarjenje z gozdovi še naprej teklo normalno.

Za nadškofijo blejsko podjetje trenutno izvaja dela na tistem delu gozdov, ki so bili lani z delno denacionalizacijsko odločbo vrnjeni Cerkvi, kar za podjetje predstavlja okoli deset odstotkov vsega obsega dela. Ko bo Cerkev dobila vrnjene vse gozdove, za katere je na tem območju vložen denacionalizacijski postopek, bo od državnih gozdov ostalo le še približno 15 odstotkov.

Trenutno imata v lasti deset odstotkov delnic gozdnega gospodarstva Kapitalska in Slovenska odškodninska družba, 24,9-odstotni delež pa imajo zaposleni, ki so se povezali v podjetje Pokljuka.