Foto:
Foto:
Draško Veselinovič ni več vodja Ljubljanske borze
Ljubljanska borza je ostala brez prvega človeka

Nadzorni svet je njegov odstop sprejel in začel nov postopek za imenovanje novega predsednika uprave.

Razloga za odstop Veselinovič ni pojasnil, predvidoma pa naj bi o tem spregovoril na novinarski konferenci.

Nadzorni svet se je na prejšnji seji na podlagi predstavitev strategij razvoja in vodenja Ljubljanske borze med dvema kandidatoma odločil za program, ki ga je pripravil Veselinovič. Glede na njegov zdajšnji odstop od kandidature nadzorni svet ni izbral nobenega od obeh kandidatov za predsednika uprave Ljubljanske borze. Na podlagi nastalega položaja nadzorni svet ta postopek imenovanja končuje in začenja nov postopek imenovanja predsednika uprave Ljubljanske borze.

Sumi navideznih poslov
Kot je znano, je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) oktobra lani začela postopek za odvzem dovoljenja za opravljanje funkcije članov uprave Ljubljanske borze.

Agencija sumi, da so vse borznoposredniške družbe in banke članice borze z izjemo devetih sklenile skupno 566 navideznih poslov. Dodatno so med njimi tudi pravne osebe, ki niso več članice Ljubljanske borze. ATVP upravi očita neopravljanje funkcije nadzora v decembru 1999, decembru 2000 in decembru 2001, in sicer v primerih suma opravljenih 95 navideznih poslov, ki naj bi jih sklenilo šest članov Ljubljanske borze.

Ugovor na odločbo ATVP-ja
Člana uprave Ljubljanske borze Draško Veselinovič in Tomaž Rotar sta konec oktobra na ATVP poslala ugovor na odločbo, s katero je agencija začela postopek za odvzem dovoljenja. Ustavno sodišče je nato do končne odločitve zadržalo izvajanje določb zakona o trgu vrednostnih papirjev, po katerih bi lahko ATVP Veselinoviču in Rotarju odvzel dovoljenje za opravljanje funkcije. Ljubljanska borza je sicer v začetku marca letos vložila zahtevek za izločitev direktorja ATVP-ja Nevena Boraka iz postopka odločanja o odvzemu licence Veselinoviču in Rotarju. Rotar je konec januarja letos zapustil delovno mesto člana uprave Ljubljanske borze.