Letala prevoznika Air Italy bodo letela do 25. februarja. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Letala prevoznika Air Italy bodo letela do 25. februarja. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Air Italy je bil strateško pomemben za povezave med Sardinijo in celinsko Italijo, v zadnjih letih pa je vzpostavil tudi več povezav s severnoameriškimi letališči, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Letala družbe Air Italy bodo ostala v zraku samo do 25. februarja. Denar za 35.000 že prodanih vozovnic bodo povrnili in drugo največjo letalsko družbo s sedežem v Italiji likvidirali.

Pod imenom Alisarda jo je leta 1963 ustanovil Aga Khan, in sicer zato, da bi dovažala turiste v njegova letovišča na sardinski Costi Smeraldi. Leta 1991 se je družba preimenovala v Meridiano, leta 2018 pa se je po 49-odstotnem vstopu družbe Qatar Airways preimenovala v Air Italy.

Poleg povezav s Sardinijo je razvila še linije v Severno Ameriko in Indijo. Družbo, ki je s trinajstimi letali prepeljala po 2,4 milijona potnikov na leto, je močno prizadela lanska prizemljitev treh boeingov 737 max.

Poslovni rezultati družbe Air Italy so se nato poslabšali, tudi zaradi privilegiranja konkurenčne Alitalie, ki ji država s posojili krije po več kot milijon evrov nove izgube dnevno.

Qatar Airways je nazadnje pokazal pripravljenost na dokapitalizacijo družbe Air Italy, česar pa ne namerava storiti njen 51-odstotni delničar Aga Khan. Ker neevropski lastniki, kot je Qatar, ne morejo imeti več kot 49-odstotnega deleža v evropskih letalskih družbah, so se delničarji nazadnje odločili za likvidacijo.

Predstavnike vlade in sindikatov je novica presenetila. Brez dela bo ostalo 1200 delavcev.