Franc Križanič je z odločitvijo EK-ja zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič je z odločitvijo EK-ja zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO

"Shema je nediskriminatorna, omejena glede na trajanje in obseg, določa omejitve poslovanja za preprečevanje zlorab, upravičenci pa bodo morali za dano pomoč plačati tržno ceno," ugotavlja komisija in tako sklepa, da je ustrezno sredstvo za odpravljanje resne motnje v slovenskem gospodarstvu in torej v skladu s pravili o državnih pomočeh.

Komisarka za konkurenco Neelie Kroes je ob tem dejala: "Slovenska likvidnostna shema dopolnjuje poroštveno shemo, ki se že izvaja. Likvidnostna shema bo zagotovila, da bodo imele finančne institucije v Sloveniji ustrezen dostop do refinanciranja, pri tem pa omejuje izkrivljanje konkurence."

V shemo se lahko vključijo samo plačilno sposobne kreditne institucije, zavarovalnice, pozavarovalnice in pokojninske družbe. Odločba komisije bo veljala šest mesecev, po preteku tega obdobja bo Slovenija shemo prenehala izvajati ali komisiji priglasila njeno podaljšanje, da bi se opravila dodatna ocena.

Minister za finance Franc Križanič je še pred odhodom iz Bruslja izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo Evropske komisije.