Obrat Ferrera v Arlonu. Foto: EPA
Obrat Ferrera v Arlonu. Foto: EPA

Belgijski urad za varno hrano AFSCA je Ferreru podal pogojno dovoljenje, potem ko je podjetje v tovarni opravilo temeljito čiščenje. Dovoljenje velja tri mesece, v tem času pa bodo vse proizvedene izdelke analizirali, preden jih bodo lahko distribuirali in prodali na trgu.

Ferrero je bil zaradi izbruha salmonele prisiljen umakniti več kot 3000 ton izdelkov Kinder v vrednosti več deset milijonov evrov, potem ko so povezavo s salmonelo odkrili pri čokoladnih izdelkih Kinder, izdelanih v tovarni v Arlonu.

AFSCA je zaprtje tovarne odredil v začetku aprila, tik pred velikonočnimi prazniki, ko se prodaja Kinderjevih čokolad močno okrepi.

Po Evropski uniji in Veliki Britaniji so odkrili skoraj 400 primerov salmonele, med njimi je bilo mnogo otrok. Smrtnih primerov ni bilo. Simptomi okužbe s salmonelo lahko vključujejo hudo drisko in bruhanje, ki sta še posebej nevarna za otroke, mlajše od 10 let.

Začetek proizvodnje v nekaj tednih

Italijanski slaščičarski velikan Ferrero, ki izdeluje tudi čokoladni namaz Nutella, je sporočil, da je proces ponovnega odprtja tovarne stekel, po pričakovanjih se bo proizvodnja znova zagnala v nekaj tednih.

V tovarni v Arlonu z okoli tisoč delavci so izvedli "globinsko čiščenje" in sprejeli ukrepe, da se takšna kontaminacija ne bi več ponovila. Po njihovih pojasnilih je sicer kontaminacija verjetno posledica težav s filtrom v rezervoarju za mleko.

"Resnično nam je žal za to, kar se je zgodilo, in se želimo še enkrat opravičiti vsem ljudem, ki so bili prizadeti," je dejal izvršni direktor Ferrera Lapo Civiletti.

Se je Ferrero odzval prepočasi?

Belgijske oblasti sicer izvajajo več preiskav, zlasti jih zanima, ali se je podjetje prepočasi odzvalo na higienski problem, ki bi ga lahko opazili pred meseci. Preverjajo, ali je Ferrero izpolnil obveznosti za sledenje proizvodov v svoji verigi s hrano, in če so bila zaradi incidenta s salmonelo ogrožena človeška življenja.