Fursovi inšpektorji so pregledali 220 vozil. Foto: Furs
Fursovi inšpektorji so pregledali 220 vozil. Foto: Furs


Finančna uprava (Furs) je v nadzoru preverjala predvsem celotne poti in daljša obdobja vožnje, ali so zapisovalne naprave prirejene, in odkrivala manipulacije s tahografi. Od 11. julija do 1. avgusta so opravili nadzor nad 6.030 delovnimi dnevi voznikov oziroma pregledali 220 vozil.
Inšpektorji Fursa so odkrili 154 kršitev. V treh primerih so začasno odvzeli vozniško dovoljenje do izpolnitve predpisanih časov počitkov, v 116 primerih pa izrekli globo. Od tega so 29 glob prejele pravne osebe, v 28 primerih so bile izrečene odgovornim osebam in v 59 primerih voznikom.
Več tisoč evrov izrečenih glob
Skupni znesek glob je znašal 160.850 evrov, najvišja kazen za pravno osebo pa je znašala 7.380 evrov in 2.460 evrov za odgovorno osebo. V 38 primerih pa so izrekli opozorilo. Od vseh ugotovljenih kršitev jih je bilo kar 42 obravnavanih kot zelo resnih, kot so npr. odkrite naprave za onemogočanje zapisa vožnje.

Največ kršitev je bilo ugotovljenih zaradi prekoračitve neprekinjenega časa vožnje - sem sodijo predvsem prekoračitve dnevnega časa vožnje, nezadosten čas počitka in zlorabe tahografa, tahografskega vložka ali vozniške kartice, so še sporočili s Fursa.