Drugi tir in Luka Koper vedno znova razplamtita strasti. Foto: BoBo
Drugi tir in Luka Koper vedno znova razplamtita strasti. Foto: BoBo
false
Gašperšič zaupa SDH-jevi izbiri. Foto: RTV SLO

Infrastrukturni minister Gašperšič se pridružuje mnenju Slovenskega državnega holdinga (SDH), da je treba prilagoditi sestavo nadzornega sveta (NS) Luke Koper novim izzivom, kot je gradnja drugega tira, je dejal ob robu zasedanja ministrov EU-ja za energijo v Luxembourgu.

SDH je namreč v petek zahteval razširitev skupščine Luke Koper z imenovanjem treh novih nadzornikov Luke Koper: Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča.

Po mnenju Gašperšiča so predlagani člani strokovnjaki in bodo opravljali svoje delo odgovorno v korist Luke Koper. Nikakor ni namen, da se uničujeta delo in razvoj Luke Koper, je poudaril minister v odzivu na kritike, ki jih je bilo slišati v medijih na račun predloga SDH-ja. Minister se je ob tem tudi strinjal s predsednikom uprave holdinga Markom Jazbecem, da je treba umiriti žogo.

SDH: Sorgenfrei ni grožnja drugemu tiru
Sorgenfrei moti Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Luko Koper in sindikat žerjavistov, ker je soavtor študije OECD-ja, v kateri je bilo ugotovljeno, da se Luki drugi tir ne obrestuje.

V SDH-ju so v zvezi s tem zapisali, da je Sorgenfrei le eden od štirih članov projektne skupine študije OECD-ja, pri kateri je sodeloval kot zunanji svetovalec. Dodali so, da je študija zaledni terminal predlagala kot kratkoročno rešitev za nekaj let, ki bi zadoščala za razvoj Luke Koper in povečanje pretovora blaga, vse dotlej, ko bi postala gradnja drugega tira ekonomsko upravičena.

"Vendar to ne pomeni, da avtorji študije nasprotujejo gradnji drugega tira. Ne nazadnje je to odločitev in pristojnost Vlade Republike Slovenije, ki se je za namen gradnje drugega tira že odločila ustanoviti projektno podjetje 2TDK. Navedena analiza, pri kateri je sodeloval tudi kandidat, ki ga predlaga SDH za novega člana NS Luke Koper, ne pomeni nikakršne 'grožnje' izgradnji drugega tira, saj je bila ta odločitev že sprejeta," so pripomnili.

Ob tem so dodali, da Sorgenfrei ni v nasprotju interesov, saj ni zaposlen v nobenem od konkurenčnih pristanišč.