McDonald's na Hrvaškem naj bi se pod novima lastnikoma razširil še letos. Foto: EPA
McDonald's na Hrvaškem naj bi se pod novima lastnikoma razširil še letos. Foto: EPA

Vrednost naložbe, za katero sta dogovor podpisala Georg Gavrilović ml. in Robert Kujundžić, ni znana, so pa pogodbo potrdili tudi v McDonald'su. Tam so spomnili, da imajo podobno sodelovanje v več kot 50 državah in da približno 80 odstotkov njihovih restavracij vodijo lokalni podjetniki na podlagi franšiz, podjetij v mešani lasti in razvojnih licenc.

V McDonald'su, katerega premoženje na Hrvaškem je ocenjeno na 11,6 milijona evrov, pričakujejo, da bosta Gavrilović in Kujundžić občutno izboljšala poslovanje podjetja na Hrvaškem. Odločila sta se za razvojno licenco, kar pomeni, da bosta zagotovila financiranje poslovanja vseh restavracij, McDonald'su pa bosta plačala delež od prodaje. Ameriška veriga hitre prehrane bo obdržala pravico do urejanja lokalov, procesa izdelave hrane in uporabe imena.

Gavrilović je za hrvaški poslovni portal Business.hr povedal, da so pogajanja potekala leto in pol in da so v njih prepoznali dobre partnerje. Ob tem je dodal, da se McDonald's na Hrvaškem že nekaj let ni širil in da nameravajo do konca letošnjega leta odpreti dve novi restavraciji ter prenoviti še dve ali tri obstoječe.

Na Hrvaškem 16 restavracij, prihajajo nove
McDonald's je prvo restavracijo na Hrvaškem odprl leta 1996 v Zagrebu, kjer ima zdaj osem restavracij. V Osijeku ima še dve, preostalih šest pa se nahaja še v šestih večjih mestih. V McDonald'su na Hrvaškem vsak dan postrežejo več kot 20.000 gostom, v letu 2008 so ustvarili 1,5 milijona evrov dobička ter približno 26,5 milijona evrov prihodkov.