Hrvaška je v recesiji že šesto leto. Foto: EPA
Hrvaška je v recesiji že šesto leto. Foto: EPA

Ekonomski inštitut v Zagrebu (EIZ) je še rahlo poslabšal napovedi za letos, potem ko je julija napovedal, da bo bruto domači proizvod (BDP) padel za 0,5 odstotka. Poslabšanje napovedi v primerjavi z julijskimi pojasnjujejo s tem, da se negativna gibanja kljub pozitivnim premikom v zunanji trgovini postopoma vračajo.

Padec BDP-ja za 0,6 odstotka v letu 2014 se pričakuje zaradi zelo šibke domače porabe, še posebej nadaljnjega padanja investicij. Leta 2015 bi moralo slediti blago okrevanje, ki pa ga je EIZ prav tako poslabšal z julijskih 0,7 odstotka na zgolj še 0,2 odstotka na letni ravni.

Rast v prihodnjem letu bodo po teh napovedih poganjale višja domača poraba in investicije zaradi opaznejšega koriščenja sredstev iz evropskih skladov.

Negativna inflacija
Na inštitutu še dodajajo, da je Hrvaška imela ugodna gibanja v letošnjem prvem četrtletju, zatem pa se je v drugem četrtletju gospodarska aktivnost zmanjšala, podoben razvoj dogodkov pa je pričakovati tudi v preostanku leta.

Stopnja brezposelnosti se od poletja sicer zmanjšuje in je precej nižja kot v enakem obdobju lani, a hkrati ni bilo rasti zaposlenosti. Analitiki pričakujejo, da se bo zasebna poraba v nadaljevanju leta prenehala zmanjševati in bo v vsem letu za 0,3 odstotka manjša kot lani.

Povprečna stopnja inflacije na Hrvaškem bo letos predvidoma negativna, pri minus 0,1 odstotka, leta 2015 pa naj bi se pospešila na 1,1 odstotka.