Povprečna mesečna neto plača je bila julija najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro. Foto: Reuters
Povprečna mesečna neto plača je bila julija najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro. Foto: Reuters

V zasebnem sektorju se je povprečna neto plača julija v mesečni primerjavi zvišala za 0,3 odstotka, v javnem sektorju pa znižala za 0,1 odstotka, pri čemer se je povprečna neto plača v sektorju država znižala za 1,4 odstotka.

V bruto znesku je bila povprečna julijska plača v javnem sektorju enaka junijski, pri čemer se je v sektorju država znižala za 1,6 odstotka. V zasebnem sektorju se je bruto plača glede na junij povečala za 0,2 odstotka.

1519 evrov v oskrbi z električno energijo in plinom
Povprečna mesečna neto plača je bila julija najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, znašala je 1519,45 evra. Drugo najvišjo so prejeli zaposleni v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (1389,28 evra), tretjo najvišjo pa zaposleni v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (1310,39 evra).

Najnižjo povprečno mesečno neto plačo za julij so prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (703,91 evra). Sicer se je povprečna neto plača za julij z vidika dejavnosti glede na prejšnji mesec najbolj zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer za 7,6 odstotka.

V letni primerjavi se je povprečna neto plača zvišala za 0,2 odstotka, povprečna bruto plača pa za 0,4 odstotka, so še navedli v statističnem uradu.

Statistiki so sicer postregli tudi z regionalno letno primerjavo plač za prvih sedem mesecev letos. Neto plače so se v tem obdobju nominalno zvišale v vseh statističnih regijah, razen v zasavski, najbolj v gorenjski (za 0,8 odstotka) ter posavski in obalno-kraški statistični regiji, in sicer v vsaki za 0,7 odstotka.