Foto:
Foto:

Predvsem zaradi drugega letošnjega zvišanja trošarin za cigarete, so se tobačni izdelki julija v povprečju podražili za 8,1 odstotka, kar je vplivalo na 4,3-odstotno povišanje cen v skupini alkoholne pijače in tobak. Za skoraj 18 odstotkov višje cene počitnic so vplivale na 2,6-odstotni dvig cen v skupini rekreacija in kultura.

Cene v skupinah prevoz ter zdravje so se v povprečju povišale za 1,1 odstotka. V prvi skupini so se najbolj podražili železniški prevozi (v povprečju za 4,4 odstotka), v drugi pa zdravstvene in zobozdravstvene storitve (za 1,9 odstotka) ter nekatera zdravila (za 0,7 odstotka).

V nasprotju z lanskim julijem, ko so se cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače znižale, so se tokrat cene v omenjeni skupini v povprečju dvignile za 0,7 odstotka. Najbolj so se zvišale cene
svežega sadja (za 5,7 odstotka) ter rib (za 2,5 odstotka), nekoliko pa so se znižale cene sveže zelenjave, pijač ter kruha in drugih izdelkov iz žit.

Cene na drobno julija v primerjavi z junijem višje za 0,6 odstotka
Čeprav bo učinek poletnih razprodaj obleke in obutve viden šele v avgustu, so nekatera predhodna znižanja pripomogla k 3,8-odstotnemu znižanju cen v skupini obleka in obutev. Cene na drobno so bile julija v primerjavi s preteklim mesecem višje za 0,6 odstotka, glede na lanski december za 3,9 odstotka, za 6,3 odstotka pa so poskočile v primerjavi z lanskim julijem.