Foto:
Foto:
Torek je bil na Wall Streetu optimističen.

Vlagatelji očitno pričakujejo novo in višjo prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Triglav naložbe (tečaj 428 SIT), potem ko je včeraj Zavarovalnica Triglav objavila namero za prevzem le-te in zraven še Finančne družbe Triglav (1.213 SIT). Ni zanemarljivo, da je Bank Austria papir z oznako TRSG na začetku trgovanja navdušeno kupovala do 430 SIT, kar je 5 SIT nad prevzemno ponudbo.

Nazaj v borzno kotacijo, kjer so se delnice z izjemo Dela, Kolinske in Aerodroma podražile, najbolj prav najprometnejše. Tečaj Krke (165 milijonov SIT prometa) je 80.565, Mercatorja (73 milijonov SIT prometa) 41.285 in Gorenja (73) 6.405 SIT, pri čemer so se zadnji posli z Gorenjem sklepali pri 6.450 SIT oz. poldrugi odstotek v plusu.

Pri Mercatorju bi lahko pričakovali še večji plus, saj so se pojavile govorice, da so se predstavniki banke BNP Paribas z nekaterimi večjimi lastniki Mercatorja dogovarjali o prodaji njihovega deleža.

Cena Petrola je bila 65.000 SIT, Istrabenza 9.200 SIT in Merkurja dobrih 36.000 SIT.

Slovenski borzni indeks se je s tričetrtodstotnim porastom spet zavihtel nad 4.800 točk. Indeks PIX (4.364 točk) je pridobil odstotek, indeks prostega trga IPT (3.994 točk) pa 0,6 odstotka.

Prosti trg: Helios je splezal na 222.000 SIT. Vizija holding in Vizija holding ena sta dražja za več kot tri odstotke. Lepo se je podražil tudi delniški id Triglav steber ena (tečaj 3.674 SIT).

Dow Jones spet nad 10.000 točkami
Dow Jones je bil le en dan pod 10 tisoč točkami. Torek je bil namreč (kljub naftnemu rekordu) na Wall Streetu optimističen, tako da je najpomembnejši delniški indeks na svetu pridobil skoraj odstotek. Na koncu je pozitivno odmevala novica, da podjetje Caterpillar letos pričakuje višje prihodke od prvih napovedi. Indeks Nasdaq se je zvišal za pol odstotka.

September sicer velja za tradicionalno neugoden mesec, kljub temu pa letos ni tako hudo. Dva dni pred koncem meseca je Dow Jones glede na konec avgusta za malenkost v minusu, Nasdaq pa v plusu.

Sreda ponuja boljšo sliko tudi v Evropi. Frankfurtski DAX 30 (3.920 točk) je pridobil skoraj odstotek. Delnice podjetij Basf, Lufthansa in Deutsche Telekom so dražje od dva do tri odstotke.