Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vlada je po mnenju Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) spoznala, da je primarno kmetijstvo v res težkem finančnem položaju. "Izredno visoki so stroški vhodnih surovin, odkupne cene pa ne dosegajo teh rasti," so poudarili in napovedali "dobro" uskladitev ukrepov z vlado, razen za sektor mleka, "saj je bila ta zadeva že pripravljena v uredbi in usklajena s prejšnjo vlado".

Vladno namero odkupa celotnega pridelka slovenske pšenice pozdravljajo. "Se pa bojimo, da je vlada s tem ukrepom malo pozna, kajti žetev je že v polnem teku. Tak podvig je namreč kar precejšen logistični zalogaj, z vlado se pa nismo še niti začeli pogajati o cenah," so opozorili.

Glede košarice 15 izdelkov, ki jih je s trgovinsko zbornico uskladilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in pri katerih namerava vlada nadzirati cene, pa na KGZS-ju odgovarjajo, da ukrep podpirajo, bi pa rešitev nadgradili. "Tako, da bi sprejeli zakon, s katerim bi določili, da mora biti na ovitku teh živil razrez cen, koliko kdo od končne cene dobi. Torej, koliko dobi kmet, koliko živilskopredelovalna industrija, koliko trgovina in koliko država z davkom," so pojasnili in dodali: "Če bomo šli samo na nizko ceno, je lahko ta slika izkrivljena. Skozi nizko ceno lahko trgovec, po domače povedano, stisne za vrat dobavitelja, ki ima nizko ceno, preostali členi v verigi pa zaradi tega trpijo."

Ob tem menijo, da zmanjšanje davka na dodano vrednost na živila ni primerna rešitev. V tem primeru bi morali biti davka na dodano vrednost oproščeni tudi drugi deležniki v verigi, so navedli in pojasnili, da ne more biti brez davka samo meso v končni ceni. "Kmet, ki je kupil seme, gorivo, krmo za to žival, pa plača davek. Menimo, da če bi se cene preveč dvignile, bi vlada morala poseči tudi s kakšno regulacijo marž," so še poudarili.

Zadruge pšenico prodajajo sproti

Namero po odkupu letošnjega pridelka slovenske pšenice pozdravlja tudi Zadružna zveza Slovenije, ki prav tako opozarja, da bo žetev v primeru ugodnega vremena v pretežni meri zaključena do konca tedna. Kmetijske zadruge pšenico sukcesivno že odkupujejo, zaradi pomanjkanja skladišč pa jo prodajajo sproti.

Zadružna zveza želi pri nameri države, o kateri so bili obveščeni iz medijev, konstruktivno sodelovati, da bi bila v čim večjem obsegu realizirana, so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozivajo k takojšnjemu sestanku. Želijo, da jim ministrstvo med drugim predstavi časovnico odkupa, kakovostne parametre, odkupne cene in plačilne roke.

"Zaradi pomanjkanja skladiščnih kapacitet na primarni ravni (pri kmetih in njihovih zadrugah) in z namenom, da kmetom zagotovijo takojšnje plačilo, so zadruge pšenico primorane prodati sproti," so še zapisali na zvezi in dodali, da pšenico v interesu kmetov in kot dober gospodar prodajajo najboljšemu ponudniku. Ministrstvo opozarjajo, da državi zaradi navedenih okoliščin zadruge državi ne bodo mogle zagotoviti pričakovanih količin krušne pšenice.