Visoke cene nafte slabijo gospodarstva po vsem svetu, dražitve goriv pa občutijo tudi posamezniki. Foto: EPA
Visoke cene nafte slabijo gospodarstva po vsem svetu, dražitve goriv pa občutijo tudi posamezniki. Foto: EPA
Črpanje nafte
K rasti povpraševanja po nafti prispevajo predvsem Kitajska, Bližnji vzhod in Latinska Amerika. Foto: EPA

Strokovnjaki iz družbe Morgan Stanley opozarjajo, da bi lahko cena že julija dosegla 150 ameriških dolarjev za sod, nekateri pa svarijo, da bi v prihodnjem letu in pol lahko dosegla že vrtoglavih 200 dolarjev.

Cena surove nafte se je tako v preteklem letu že več kot podvojila, samo od začetka leta pa se je zvišala že za 44 odstotkov.

ZDA tare tudi brezposelnost
Za včerajšnji rekordni skok - več kot osem odstotkov v enem dnevu - poznavalci poleg napovedi strokovnjakov omenjajo še dva vzroka: nove podatke o brezposelnosti v Združenih državah Amerike, ki je v največjem porastu v zadnjih 20 letih, in izraelsko grožnjo z napadom na Iran. Stopnja brezposelnosti v ZDA se je v maju v primerjavi z mesecem pred tem namreč povečala za 0,5 odstotne točke na 5,5 odstotka, kar je najvišja rast brezposelnosti od februarja leta 1986.

Kaj bodo stuhtale pametne glave?
Zaradi zadnjih dogodkov so se predstavniki najrazvitejših držav skupine G8, poleg njih pa tudi predstavniki Kitajske, Indije in Južne Koreje, srečali v Aomoriju, kjer skušajo začrtati strategijo, s katero bi se lažje spopadali z negotovostmi pri trgovanju z nafto, zemeljskim plinom in premogom.

Poleg tega je tudi Mednarodna agencija za energijo (IEA) opozorila, da bo moralo svetovno gospodarstvo zelo hitro vložiti najmanj 45 trilijonov ameriških dolarjev za revolucijo energetske tehnologije in zgraditi več kot deset jedrskih elektrarn, na tisoče vetrnih turbin ter hkrati vsaj za polovico zmanjšati izpuste toplogrednih plinov.

Nafta "udarila" tudi po delniških indeksih
Visoka cena nafte in poročilo o brezposelnosti sta vplivala tudi na delniške indekse na Wall Streetu, ki so v petkovem trgovanju zapravili vse, kar so pridobili v četrtek. Industrijski indeks Dow Jones je tako padel za 394,64 točke, oziroma za 3,13 odstotka, na vrednost 12.209,81 točke.

A. P.