Jedrska elektrarna v Krškem. Foto: BoBo
Jedrska elektrarna v Krškem. Foto: BoBo

V NEK-u so po ustavitvi reaktorja in izpraznitvi reaktorske sredice, to je premestitvi gorivnih elementov v bazen za izrabljeno gorivo, začeli popravljati poškodovan cevovod sistema varnostnega vbrizgavanja, kjer so v začetku meseca ugotovili puščanje.

Del poškodovanega cevovoda bodo zamenjali z novim, preventivno bodo zamenjali tudi identični del veje cevovoda za varnostno vbrizgavanje na drugi strani reaktorja, kjer sicer puščanja ni bilo, so v upravi zapisali v sporočilu.

Uprava skupaj s pooblaščenimi organizacijami za jedrsko in sevalno varnost od odkritja puščanja spremlja stanje in izvajanje sanacijskih del. Poleg inšpekcij uprave v NEK-u vsak teden potekajo tudi sestanki med NEK-om, upravo in pooblaščenimi organizacijami, na katerih obravnavajo predvsem napredek sanacijskih del ter tehnične in varnostne podrobnosti, ki so s temi deli povezane.

"Ob uspešni izvedbi popravil, vseh predpisanih testiranjih in njihovi potrditvi pri pooblaščenih organizacijah in upravi bo ponoven zagon elektrarne predvidoma mogoč v novembru," je uprava potrdila napovedi vodstva NEK-a.