Foto: EPA
Foto: EPA

Kot so sporočili z nemškega gospodarskega ministrstva, bosta družbi Rosneft Deutschland in RN Refining & Marketing pod skrbništvom državnega energetskega regulatorja Zvezne agencije za omrežja.

S to potezo želi Berlin prevzeti nadzor in zagotoviti delovanje treh rafinerij v mestih Karlsruhe, Vohburg in Schwedt. Podjetji bosta morali sami kriti s tem povezane stroške, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Približno 12 odstotkov nemških zmogljivosti za predelavo nafte je v rokah družbe Rosneft Deutschland, ki je s tem eno največjih podjetij za predelavo nafte v državi.

Skrbništvo je odziv na grožnje varnosti oskrbe z energije in je nujno za ohranitev rafinerije v Schwedtu, so sporočili na ministrstvu. Dobavitelji, banke in podjetja na področju informacijske tehnologije namreč niso bili več pripravljeni sodelovati z družbo Rosneft.

Rafinerija Schwedt, ki leži blizu poljske meje, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dobavlja približno 90 odstotkov nafte, porabljene v Berlinu in okolici, vključno z mednarodnim letališčem Berlin-Brandenburg.

Podoben ukrep je nemška vlada sprejela aprila, ko je začasno prevzela nadzor nad nemško podružnico družbe Gazprom.

Nemčija se je zaradi energetske krize znašla v velikih težavah, saj je močno odvisna od uvoza ruskega plina. Moskva je prek energetskih velikanov Rosneft in Gazprom v preteklih letih pridobila velik nadzor nad nemškimi naftnimi rafinerijami, plinovodi in drugo plinsko infrastrukturo, izpostavlja AFP.

Nemčija bo prevzela nadzor nad rafinerijami