NLB bo upošteval vladna priporočila in znižal plače, je zagotovil predsednik uprave Draško Veselinovič. Foto: RTV SLO
NLB bo upošteval vladna priporočila in znižal plače, je zagotovil predsednik uprave Draško Veselinovič. Foto: RTV SLO
KBC se že nekaj časa trudi prodati svoj, 30-odstotni delež NLB-ja, a ker razmere za prodajo niso primerne, bo še nekaj časa lastnik, je dejal Draško Veselinovič. Foto: MMC RTV SLO
NLB si bo znižal plače

Plače naj bi uskladili na seji nadzornega sveta 8. aprila. Nezadovoljstvo nad uresničevanjem vladnega priporočila o zniževanju prejemkov nadzornih svetov in uprav družb je sicer nedavno izrazil gospodarski minister Matej Lahovnik.

Prvi mož NLB-ja Draško Veselinovič je sicer napovedal, da bo banka še pred poletjem izdala svojo obveznico. Država je NLB-ju odobrila so 2,5 milijarde evrov poroštva, izkoristek pa bo odvisen od razmer na trgu, povpraševanja in zasičenosti s slovenskim tveganje kot takim, je dejal Veselinovič.

Ker je finančni trg v tem trenutku nekoliko zaprt bodo z izdajo druge državne obveznice nekoliko počakali, sicer pa se bo banka z izdajo obveznice finančno okrepila in še intenzivneje spremljala gospodarstvo, ki bo sposobno pridobivati kredite. Veselinovič je napovedal tudi širitev oziroma zapolnitev uprave NLB-ja, ki lahko ima po statutu šest članov, mandatarstvo pa je v rokah Veselinoviča. Zdajšnja uprava sicer šteje pet članov.

"Potrebna bo večja konsolidacija NLB-ja"
Veselinovič je govoril tudi o svoji viziji razvoja NLB-ja in dejal, da je v zaostrenih razmerah potrebna večja konsolidacija sicer zelo razvejane skupine, v kateri je 56 hčerinskih podjetij in tri predstavništva. Nujno je tudi učinkovitejše obvladovanje tveganj in zmanjšanje odvisnost od tujih virov, "kar bo v teh razmerah težka naloga".

KBC bo še nekaj časa lastnik
Glede lastništva je dejal, da bo KBC najverjetneje še nekaj časa 30-odstotni lastnik NLB-ja, saj je čas za prodajo deleža v tem trenutku neprimeren. Veselinovič pričakuje tudi dokaj nizko stopnjo kreditiranja in povečevanja tveganj doma in v širši regiji, zato meni, da bo dokapitalizacije banke potrebna v letu 2010.

NLB je v prvih dveh mesecih leta zabeležil okoli 10 milijonov evrov dobička, neto prirast depozitov je znašal 200 milijonov evrov, kreditiranje pa nekoliko raste, a po nižji stopnji kot depoziti.

A. K. K.

NLB si bo znižal plače