Slovenski borzni indeks (4.438 točk) je v zadnjem tednu izgubil več kot štiri odstotke. Foto: RTV SLO
Slovenski borzni indeks (4.438 točk) je v zadnjem tednu izgubil več kot štiri odstotke. Foto: RTV SLO
Na evropskih borzah so v četrtek najbolj izgubljale bančne delnice. Credit Suisse je padla za 3,5 odstotka, saj je bil dobiček pred davki nižji. Foto: EPA
Delnice proizvajalca telekomunikacijske opreme Ericssona so v četrtek padle za šest odstotkov, saj švedsko podjetje zelo čuti posledice gospodarske krize. Foto: EPA

Zgodba dneva je sveženj Mercatorjevih delnic, vreden 66,7 milijona evrov, ki ga je po ceni 165 evrov najverjetneje prijavila Nova Ljubljanska banka. Gre za več kot desetino celotne izdaje Mercatorja, katerega enotni tečaj je porasel za 1,3 odstotka. V rednem trgovanju je bila z 2,3 milijona evrov najprometnejša Krka. Ob večjem prodajnem pritisku je cena delnice zdrsnila tudi pod 71 evrov. Nova KBM si je ob 0,4 milijona evrov prometa po temeljitem popravku opomogla in porasla do 14 evrov.

Petrol prizadela recesija in trošarine
Še večja (3,4-odstotna) rast je v prvi kotaciji uspela Luki, ki je dnevni vrh dosegla pri 28,5 evra. Po objavi devetmesečnih poslovnih rezultatov so Petrolove delnice izgubile 0,2 odstotka. Čisti dobiček naftnega trgovca se je v tem obdobju glede na lani znižal za 55 odstotkov. Recesija je naredila svoje, prav tako visoke trošarine, zaradi katerih je bencin v sosednjih državah večinoma cenejši. Slovenski borzni indeks se je po štirih zaporednih minusih zvišal za dve tretjini odstotka.

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA (-0,98 %) 72,09 EUR
NKBM (2,65 %) 13,93 EUR
PETROL (-0,21 %) 340,13 EUR
TELEKOM (0,35 %) 155,83 EUR
GORENJE (2,22 %) 13,38 EUR
ZAV.TRIGLAV (1,84 %) 28,19 EUR

Dow Jones spet v območju letošnjega vrha
Na Wall Streetu očitno še ni čas za resnejši popravek navzdol. Sredin minus je bila le muha enodnevnica, saj so v četrtek vlagatelji spet veselo oddajali nakupna naročila. Zlasti za finančne papirje, potem ko sta zavarovalniško podjetje Trevelers in regionalna banka PNC Financial presenetila s četrtletnimi poslovnimi rezultati. Lepe prodajne rezultate sta sporočila tudi 3M in McDonald's, po trgovanju pa še spletni trgovec Amazon. Dow Jones (10.081 točk) se je povzpel za 1,3 odstotka.

Na Otoku recesija, kot je ne pomnijo
Evropske borze so v četrtek po padcu bančnih in naftnih delnic ter slabih poslovnih rezultatov švedskega Ericssona izgubile več kot odstotek, vendar v petek takoj nadoknadile zamujeno. Veselja ni preprečila niti novica, da se je bruto domači proizvod v Veliki Britaniji v tretjem četrtletju znižal za 0,4 odstotka, kar je bilo že šesto zaporedno negativno tromesečje. Ekonomisti so pričakovali 0,2-odstotno rast.

Ifo-indeks 7. zapored navzgor
Objava nemškega indeksa podjetniškega zaupanja Ifo ni sprožile še večjega navdušenja. V oktobru je indeks porasel sedmi mesec zapored, venda so analitiki pričakovali višji poraz. Očitno največje evropsko gospodarstvo okreva bolj po polžje. Dolar je spet na več kot enoletnem dnu. Za evro je treba plačati 1,5043 dolarja, za lahko nafto pa dobrih 81 dolarjev. Cena zlata se drži v območju rekordne vrednosti in je bila ob 15. uri nad 1.065 dolarjev.