Razviti delniški trgi so po odobritvi nove pomoči Grčiji dobili zalet, svoje pa so dodali še nekateri spodbudni makroekonomski podatki. Foto: EPA
Razviti delniški trgi so po odobritvi nove pomoči Grčiji dobili zalet, svoje pa so dodali še nekateri spodbudni makroekonomski podatki. Foto: EPA
Zlato je v zadnjih dneh povsem izgubilo sijaj, potem ko ameriške Zvezne rezerve niso omenjale 3. kroga kvantitativnega sproščanja. Foto: Reuters

Že v torek je zlato izgubilo tla pod nogami, potem ko ameriška centralna banka na rednem zasedanju ni omenjala novega kroga kvantitativnega sproščanja, dolar pa se je precej okrepil. Prav močnejši dolar in manjša verjetnost za še bolj ohlapno vodenje ameriške denarne politike sta hedgesklade in špekulante prisilila v razprodajo zlatih pozicij.

Finančne krivulje na Valu 202:

15 izmed 19 ameriških bank je prestalo težak stresni test, ki je predpostavljal hudo zaostritev razmer.



Realne obresti so še vedno negativne

Ali je s tem konec več kot desetletnega bikovskega trenda (leta 2001 je bila cena zlata 250 dolarjev), je težko reči. Dokler so realne obrestne mere negativne, naj bi bilo zlato še naprej privlačno. Trenutno je cena 15 odstotkov pod septembrskim rekordom. Znani vlagatelj Warren Buffett opozarja, da vlagatelji kupujejo zlato le v upanju, da ga bodo lahko v prihodnosti dražje prodali, kar primerja z manijo tulipanov v 17. stoletju na Nizozemskem, prvim špekulativnim mehurčkom.


Applove delnice nezadržno navzgor

Delniški trgi medtem ostajajo na letošnjem vrhu. V New Yorku je širši delniški indeks S&P 500 po petih dneh rasti v sredo izgubil le 0,12 odstotka, potem ko je na začetku trgovanja pri 1.399 točkah postavil najvišjo vrednost po juniju 2008. Izgubljale so delnice z veliko tržno kapitalizacijo, svetla izjema pa je bil spet Apple. Delnice proizvajalca iPhonov so se podražile šestič zapored, tokrat za 3,8 odstotka. Pri 589 dolarjih so dosegle nov rekord. Analitiki so nad 700 dolarjev zvišali ciljno ceno Applovih delnic, ki so samo letos poskočile za 46 odstotkov.

JPMorgan Chase zvišal dividendo
Indeks bančnih delnic (KBW Bank) se je zvišal za 1,3 odstotka in je letos za 22 odstotkov v plusu. Banka JPMorgan Chase je v torek presenetila z napovedjo, da bo zvišala dividendo. Fed je objavil rezultate stresnih testov. Večina največjih bank je opravila preizkus, le banki Citigroup to ni uspelo, zato so delnice padle za 3,4 odstotka. Vrednost evra je 1,305 dolarja, cena nafte vrste brent pa je okrog 125 dolarjev.

Britaniji grozi odvzem najboljše ocene
Frankfurt je danes dopoldne postavil temelje za sedmi zaporedni pozitivni dan in se povzpel nad 7.100 točk. Tudi preostali vodilni evropski delniški indeksi so se rahlo povzpeli, izjema je bil le London. Agencija Fitch je, podobno kot prejšnji mesec Moody's, navzdol popravila izglede za bonitetno oceno Velike Britanije in grozi, da ji bo v naslednjih letih vzela najboljšo oceno trojni A.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

ZAV. TRIGLAV

+3,45 %

12,00 EUR

LUKA KOPER

+2,00 %

10,20

TELEKOM

+0,74 %

68,50

MERCATOR

+0,73 %

125,00

PETROL

+0,09 %

163,25

KRKA

+0,02 %

51,01

GORENJE

-1,38 %

5,00

NOVA KBM

-4,78 %

3,504


Nova KBM padla na 3,50 evra
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP (576 točk) v četrtek izgubil desetino odstotka, potem ko so se občutno pocenile delnice Nove KBM, ki so v ponedeljek in torek silovito porasle. Cena je padla na 3,50 evra. Tudi Gorenje, ki je v sredo prvič letos doseglo pet evrov, se je pocenilo. Tečaj Krkinih delnic je ob skoraj milijonu evrov prometa ostal nespremenjen. V prvi kotaciji so se ob 100 tisoč evrih prometa najbolj podražile delnice Zavarovalnice Triglav, ki so z 12 evri spet na letošnjem vrhu. Njihov tečaj se je letos zvišal za 20 odstotkov.