Foto: EPA
Foto: EPA

Stavka kabinskega osebja se začenja nekaj dni po objavi rekordnih dobičkov Lufthanse v letu 2023. Lani je ta dobiček znašal 1,67 milijarde evrov in je dvakrat večji kot leto prej.

Prevoznik je sporočil, da bo verjetno prizadetih okoli 100.000 potnikov.

Stavka bo vplivala tako na polete Lufthanse kot njenega nizkocenovnega prevoznika Cityline, poroča BBC.

Delavci zahtevajo 15-odstotno povišanje plače in nadomestilo za inflacijo v vrednosti 3000 evrov za 18.000 članov sindikata v Lufthansi in 1000 članov v Citylinu.

V sindikatu so sporočili, da je za stavko glasovalo več kot 96 odstotkov njegovih članov.

Predsednik sindikata, Joachim Vazquez Buerger, je dejal, da bi moralo imeti kabinsko osebje koristi od "tega uspeha", pri čemer je mislil na rekordni dobiček.

Dejal je, da v sindikatu "globoko obžalujejo", da so sprejeli to odločitev, potnike pa je prosil, naj jim "oprostijo" neprijetnosti, ki nastajajo zaradi stavke.

Pogajalec sindikata je v soboto dejal, da to, da se Lufthansa ni dogovorila z osebjem, kaže, da "uprava želi, da se položaj poslabša, na račun potnikov".

Ko je v četrtek in petek stavkalo letališko osebje Lufthanse, je bilo zaradi zamud in odpovedi poleti prizadetih okoli 200.000 potnikov.

Tisto stavko je organiziral sindikat Ver.di, ki je sporočil, da 25.000 njihovih članov, pripadnikov osebja na tleh, zahteva 12,5-odstotno povišico ali najmanj 500 evrov več na mesec ter bonus kot nadomestilo za inflacijo.

Lufthansa je sporočila, da je ponudila najmanj 10-odstotno povišanje plač, a so v sindikatu Ver.di odvrnili, da to ni dovolj, saj da letališko osebje komaj zasluži minimalno plačo.