Gradbeništvo se je po gospodarski krizi znova postavilo na noge. Foto: BoBo
Gradbeništvo se je po gospodarski krizi znova postavilo na noge. Foto: BoBo

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je na okrogli mizi v Portorožu, ki je potekala v okviru strokovnega srečanja sekcije gradbincev pri zbornici, poudaril pomen poklicnega izobraževanja.

"V obrti in podjetništvu se že vrsto let soočamo s hudim pomanjkanjem usposobljenega kadra. Ponovno smo uvedli vajeniški sistem, vendar smo nad rezultati razočarani. Premalo mladih se odloča za vajeništvo. Tudi starši bi morali podpirati svoje otroke, ki se želijo poklicno izobraziti," je, kot so sporočili z zbornice, dejal Meh, ki sicer meni, da bi morala država znižati prispevke na plače, da bi delavci imeli "dostojne plače".

Gradbenih delavcev primanjkuje. Foto: BoBo
Gradbenih delavcev primanjkuje. Foto: BoBo

Problem so premajhne plače

"Če bi želeli več kadra v gradbeništvu, bi moral delavec zaslužiti vsaj od 1000 do 1200 evrov. Ta denar je težko zagotoviti, saj trg postavi ceno. To pomeni strošek za delodajalca okrog 2000 evrov," pa je poudaril podpredsednik sekcije gradbincev pri OZS-ju Franc Meža.

Po njegovi oceni pri vpisu za gradbene poklice na dolgi rok še ne bo bistvene spremembe. "Sem zagovornik tega, da dobimo kader v lokalnem okolju. Država pa bi morala zagotoviti kontinuiteto infrastrukturnih projektov. Tako bi se tudi mladi v večji meri odločali za tovrstne poklice," je še dodal Meža.

Za gradbene poklice se odloči 1,8 odstotka dijakov

Generalna direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Elvira Šušmelj je medtem pojasnila, da so gibanja na področju poklicne izobrazbe pozitiven.

"Trenutno se za gimnazijo odloči 32 odstotkov otrok, kar je precej manj kot pred leti. Problem je v tem, ker imamo vsako leto manj številne srednješolske generacije. Z gospodarsko krizo je začelo število vpisov za gradbene poklice upadati. Ustavil se je pred tremi leti, trenutno se za te poklice odloči 1,8 odstotka dijakov," je še dejala Šušmeljeva in ocenila, da se bo vpis počasi začel stopnjevati.

Zanimanje mladih za gradbene poklice je na primeru Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Ljubljana orisal ravnatelj te šole Gvido Jager. Vpis v šolo se je v zadnjih 10 letih prepolovil ‒ če je bilo v letu 2008 na šoli 903 dijakov, jih je danes le še 408.

Država bi morala znižati prispevke na plače, opozarjajo na zbornici. Foto: Reuters
Država bi morala znižati prispevke na plače, opozarjajo na zbornici. Foto: Reuters

Kakšna je perspektivnost panoge?

Gradbeništvo v Sloveniji ima po njegovi oceni perspektivo in je stabilna dejavnost. "Potrebujemo pozitivno informacijo, da se splača graditi kariero v gradbeništvu," je še poudaril Jager, ki gradbincem svetuje, da uvedejo kadrovske štipendije in mladim sporočijo, da so vredni.

Lucija Pavlin iz Zavoda RS za zaposlovanje je predstavila napovedi na področju zaposlovanja. Kot je dejala, so napovedi ugodne, v naslednjih šestih mesecih bodo kadri v gradbeništvu zelo iskani, kar je pokazala tudi anketa med delodajalci. "Pogosto so težave z iskanjem kadrov na področjih, kjer so poklici slabše plačani ter fizično in tehnično zahtevni," je dodala.

Med delovno aktivnimi pri nas so tudi tujci, ti po pojasnilih Anke Rode z zavoda za zaposlovanje predstavljajo 10 odstotkov vse delovno aktivne populacije. "Gradbeništvo med vsemi panogami potrebuje največ tujih delavcev, kar dokazuje tudi veliko število izdanih delovnih dovoljenj," je še dodala.

Gradbeništvo se je postavilo na noge