"Mi še vedno upamo in pričakujemo, da se bodo banke upnice in stečajna upraviteljica v letu 2014 odločile, da bodo Pomurko prodale po delih," upajoče pravi Miroslav Flisar, direktor podjetja Osem. Foto: MMC RTV SLO

Stečaj mesne industrije Pomurka po štirih letih še vedno ni končan, zato bo v Sloveniji lahko kmalu končana tudi poslovna pot podjetnika, ki ohranja blagovno znamko Kekec. V najemu ima nekdanje Pomurkine prostore, želi jih odkupiti, a mu to nikakor ne uspe, zato razmišlja o selitvi proizvodnje na Češko.

Lansko jesen je nameravalo podjetje Osem, ki zdaj plačuje najemnino Pomurki v stečaju, za poldrugi milijon evrov odkupiti proizvodne prostore.

Lastnik trdi, da je bilo z bankami upnicami in stečajno upraviteljico že vse dogovorjeno, a se to ni zgodilo. Tako je podjetje ob denar, ki bi ga dobilo iz razpisa v okviru pomurskega zakona. "Ker ni prišlo v tem času do planiranega odkupa, smo mi za nepovratna sredstva v višini 460.000 evrov izgubili," pojasnjuje direktor podjetja Miroslav Flisar, ki razočaran razmišlja celo o zaprtju tovarne v Murski Soboti.

Upanje, da bo Pomurka prodana po delih
"Mislim, da bomo selili proizvodnjo na Češko, obdržali pa nekaj delavcev - bolj za kontrolo kot za delo. Tako bo šlo kar nekaj delavcev na borzo, če pride do tega, " je črnogleda vodja proizvodnje Klavdija Mom.

Morebiti pa le ne bo tako. Stečajna upraviteljica Pomurke za zamudo krivi banke, ki so zahtevale več dopolnitev ponudbe. Zdaj naj bi bilo vse pripravljeno. "Predlog je zdaj dokončno usklajen, ga imam pripravljenega in bo danes, jutri oddan sodišču," zatrjuje Alenka Gril.

"Mi še vedno upamo in pričakujemo, da se bodo banke upnice in stečajna upraviteljica v letu 2014 odločile, da bodo Pomurko prodale po delih," pa upajoče pravi Flisar.

Če se bo to zgodilo, bo lahko podpisal tudi petletno pogodbo s kitajskim kupcem, kar ne bi pomenilo le dolgoročnejše socialne varnosti za zdaj 20 zaposlenih, pač pa bi njihovo število naraslo na kar 32.

Se Kekec pašteta seli na Češko?
Se Kekec pašteta seli na Češko?