Foto:
Foto:
Ameriško jeklo se ne bo več tako veselo kalilo.

Uradni ameriški viri vztrajajo, da odločitev o preklicu dajatev še ni bila sprejeta. Kljub temu večina poznavalcev pričakuje njihov preklic po koncu Bushevega obiska v Pittsburghu, ameriški jeklarski prestolnici, oz. še ta teden.

EU uradno o ameriški nameri ni obveščen
Evropska unija o morebitni ukinitvi posebnih carinskih dajatev na jeklo, ki so jih proti povezavi uvedle ZDA, ni obveščena, je v ponedeljek poročala nemška tiskovna agencija dpa. "O tem nimamo nobenih informacij," je v Bruslju dejala neimenovana predstavnica evropskega komisarja za trgovina Pascala Lamyja in dodala, da EU "upa, da bo ameriški predsednik do 10. decembra sprejel pravo odločitev."

Marca lanskega leta je Bush za tuje jeklo uvedel dajatve, zaradi česar je EU napovedal povratne ukrepe za nekatere ameriške izdelke. Po nekaterih ocenah bi evropski ukrepi znova prebujajočo ameriško gospodarstvo prizadeli za 2,2 milijardi dolarjev.

V jeklarskem sporu med ZDA in EU je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) nedavno razsodila, da carinske dajatve niso v skladu s pravili WTO-ja, EU pa je priznala pravico do povračilnih ukrepov v primeru, da ZDA carinskih dajatev ne bi ukinile. EU je Washingtonu za odpravo spornih carin dala na voljo čas do 10. decembra, nato pa naj bi proti ZDA uvedla povračilne ukrepe.