Izbor novice
Ljubljana
V turizmu sicer dobrih 40 odstotkov Ljubljančanov vidi velik in pozitiven vpliv na značilnosti in lokalno identiteto, kulturo in dediščino mesta Ljubljane, vendar pa se s tem manj strinjajo prebivalci mestnega jedra. Foto: BoBo
Leta 2017 so bili za prebivalce mestnega jedra turisti šele na četrtem mestu med motečimi dejavniki v središču Ljubljane. Največ, 21 odstotkov prebivalcev mestnega jedra sta najbolj motila slaba dostopnost in promet, sledijo hrup, mladina in ulični glasbeniki, ki so motili 19 odstotkov prebivalcev središča mesta, 14 odstotkov se jih je pritoževalo nad gnečo in le 12 odstotkov nad turisti.
 Valiconova raziskava Odnos meščanov do turizma, ki jo je naročil Turizem Ljubljana
Marjan Hočevar se zaveda, da turizem mestu veliko prinese, a se sprašuje, kaj predstavlja zlato sredino med koristmi in škodo. Foto: Marjan Hočevar
       Med predlogi tistih Ljubljančanov, ki jih število turistov moti, se pojavljata predvsem omejevanje števila turistov in preusmeritev turizma na dele Ljubljane, ki so manj obiskani, ter v preostale kraje po Sloveniji.       
 Valiconova raziskava Odnos meščanov do turizma, ki jo je naročil Turizem Ljubljana
Tuji gosti se v Ljubljani povprečno zadržijo 1,9 dneva, kar Ljubljano uvršča med prehodne in ne ciljne destinacije, kot sta London ali Pariz. Foto: BoBo

Dodaj v

Turizem v Ljubljani: "Izgublja se raznovrstnost njenih prebivalcev"

Marjan Hočevar s FDV-ja meni, da je Ljubljana s turisti že preobremenjena
21. avgust 2018 ob 06:42,
zadnji poseg: 22. avgust 2018 ob 07:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav se Ljubljana po številu turistov ne more primerjati z Benetkami ali Barcelono, turizem že vpliva na življenje domačinov, ki se vse bolj umikajo iz mestnega jedra.

V Benetkah se je število prebivalcev v zadnjih 70 letih zmanjšalo za dve tretjini, s 170 na 55 tisoč. Vse manj si jih želi živeti v mestu, ki ga letno obišče 30 milijonov turistov. V Barceloni, ki se spopada s podobnim navalom, prebivalci protestirajo proti turistom in jih z grafiti obveščajo o njihovi nezaželenosti. Dubrovniku pa je zaradi prevelike gneče Unesco zagrozil, da ga bo odstranil s seznama svetovne kulturne dediščine.

Ljubljana tako hudega navala sicer ni deležna, lani jo je obiskalo 841.320 turistov, kljub temu pa turizem tudi pri nas ne prinaša le dobičkov, ampak tudi stranske učinke. Vse večji obisk je namreč že začel spreminjati prestolnico in navade njenih prebivalcev. "Seveda ni tako hudo kot v Benetkah ali Dubrovniku, a ne glede na to že vpliva na ljudi, ki tukaj živijo," opaža Marjan Hočevar, s katedre za analitsko sociologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, in poudari, da je Ljubljana, glede na število prebivalcev starega mestnega jedra, s turisti že preobremenjena.

Zaradi turizma bi se iz Ljubljane najraje izselilo pet odstotkov Ljubljančanov, navaja raziskava Valicona iz leta 2017, ki jo je naročil Turizem Ljubljana. O življenju v turističnem mestu pa so mnenja očitno precej deljena, a statistika gre v prid tistih Ljubljančanov, ki se ne strinjajo, da je življenje v turističnem kraju neprijetno, teh je 54 odstotkov.

Ljubljana izgublja svojo kakovost – raznovrstnost njenih prebivalcev
Glavna težava naraščajočega turizma je sicer prav izseljevanje lokalnih prebivalcev ali t. i. gentrifikacija. "To se zgodi takrat, ko se običajni ljudje, ki v mestu živijo, začnejo izseljevati ali pa so primorani v plačevanje več za najem," pojasni Hočevar in doda, da se to zgodi, ker se zaradi oddajanja sob in stanovanj turistom cene nepremičnin in najemnin vse bolj dražijo.

Postopoma mestno jedro postane le še srednjeslojsko in turistično pribežališče. "Ni več kakovosti v smislu raznovrstnosti populacije, kar pa je osnova za dolgoročen obstoj starih mestnih jeder, da živijo," je prepričan Hočevar, ki problematiko ponazori na radikalnem primeru Benetk: "Benetke so samo še neki Disneyland, to sploh ni več mesto. Iz njega se vsako leto izseli par odstotkov prebivalcev. In v Ljubljani, zlasti zato, ker je mestno jedro tako majhno, trend že gre v to smer."

Turisti nočejo srečevati le turistov
Druga zanka, v katero se ujamejo turistične destinacije, je gneča. Ta že moti vsakdan Ljubljančanov, opozori Hočevar. Toda gneča moti tudi turiste, ki se tako ujamejo v zanimiv paradoks: "Hkrati se ljudje, ki živijo tukaj, izogibajo središča mesta, kjer so samo še turisti, in tu je neki začaran krog, saj turisti po drugi strani hočejo čutiti domačnost, se pravi spoznavati življenje mesta." Turisti hočejo biti domačini, nočejo biti turisti in se v mestu ne želijo srečevati le z drugimi turisti.

A Ljubljančani se že izogibajo najožjemu središču mesta in hodijo zvečer ven tja, kjer ni gneče, opaža Hočevar in doda: "Toda v obdobju spleta turisti to hitro izvejo in seveda, ker turisti hočejo biti domačini in ker so tu razni priročniki, kot sta TripAdvisor in Lonely Planet, ki svetujejo, kje je zelo 'local' in kje ni turističnega 'trapa', potem vedno bolj vdirajo v to zasebnost domačinov, recimo v Trnovo ali na Petkovškovo nabrežje. Za domačine tako ni več izhoda, če nočejo imeti pred sabo veliko turistov."

Nekdaj priljubljene točke domačinov, kot je bil npr. Maček, zdaj živijo drugačno življenje. "Tisti lastniki, ki so prej služili domačinom, vidijo v turizmu neki potencial in vsak najemnik ali lastnik lokala bo preveril, ali z drugačno ponudbo ne zasluži bolje. Vprašanje pa je, ali je to dolgoročno v redu, kajti turisti so tudi zelo muhasti in ne pristajajo na kar koli," opaža Hočevar in opozarja, da sodeč po ocenah na nekaterih turističnih spletiščih Ljubljana ne dosega več tako odličnih ocen, kot jih je nekoč: "Zlasti tisti turisti, ki pridejo drugič, so razočarani nad gnečo in turistifikacijo. Slabše ocenjujejo tako storitve kot atmosfero." Hočevar še dodaja, da se storitve vse bolj dražijo in slabšajo: hrana, pijača in nastanitev so vedno dražje za vse slabšo kakovost in dolgoročno lahko turisti izgubijo interes, da bi obiskovali take kraje.

Ljubljana veliko turistov pobere na račun Hrvaške?
Toda turistična gneča ohromi mestno jedro le za od dva do tri mesece, kar nakazuje, da je Ljubljana turistično mesto izrazito poletnega tipa, pravi Hočevar: "To je treba poudariti, čeprav gre za mesto in ne za morsko destinacijo. Ljubljana je v izraziti povezavi z morskim turizmom, kar marsikdo pozablja. Ljubljana dobi – in mislim, da se je tega treba zavedati – približno polovico obiskovalcev, če ne še več, na račun Hrvaške. Nihče noče govoriti o tem, a to je dejstvo."

"Dejansko je turistov v določenem obdobju preveč," meni Hočevar, ki se mu zdi med oktobrom in aprilom Ljubljana še vedno mesto duhov: "Če pridete v mesto ob 10. uri zvečer enkrat novembra, je pravzaprav prazno." Problematičen je po Hočevarjevih besedah prav sezonski vidik turizma v prestolnici, ki bo morala narediti nekaj za to, da se desezonizira: "Desezonizacija pa pomeni, da se Ljubljana ne more več zanašati na turiste, ki gredo na Hrvaško. To je malo boleče in zato se ne govori veliko o tem," čeprav gre za eno bistvenih težav, je prepričan Hočevar.

"Razporediti v času in prostoru te turistične kapacitete," še svetuje Hočevar in ob tem doda, da Turizem Ljubljana sicer z zanimivimi programi že razmišlja o tem, kako turiste preusmeriti zunaj mestnega središča.

Razporeditev turističnih tokov
V Turizmu Ljubljana so zadovoljni s podatkom, da se je število obiskovalcev nadpovprečno povečalo v mesecih z nižjim turističnim obiskom, najbolj aprila, maja in novembra. Eden izmed premišljenih ukrepov za desezonalizacijo je npr. kulinarični festival November Gourmet, ki so ga lani izvedli prvič, z njim pa so povezali najpomembnejša slovenska kulinarična imena z ljubljanskimi gostinci.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek pojasnjuje, da zaradi naraščanja števila obiskovalcev v Ljubljani že preusmerjajo turistične tokove in tako razbremenjujejo staro mestno jedro: "Naj za primer navedem letos lansirano Brko turo, posvečeno trem velikim slovenskim imenom – Jožetu Plečniku, Ivanu Cankarju in Rihardu Jakopiču – ki vključuje točke zunaj strogega mestnega jedra, kot so Trnovo, Tivoli in Rožnik. Prav tako krožna vožnja s turističnim vlakcem Urbanom med drugim popelje na Špico, od koder je izhodišče za Botanični vrt, Trnovski pristan, Krakovo, do Rimskega zidu."

Stuškova doda, da si v Turizmu Ljubljana prizadevajo tudi za to, da se prireditve, ki se odvijajo na javnih površinah, dogajajo na lokacijah po vsem mestu. "V ta namen razvijamo projekt Kulturnih četrti Ljubljane, saj želimo promovirati privlačno kulturno-turistično ponudbo zunaj ožjega centra, razširiti gibanje turistov v druge predele Ljubljane ter združiti različne deležnike in možnosti različnih doživetij, ki dajejo mestu poseben utrip," še pojasni Stuškova.

Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
rdečinavijač
# 21.08.2018 ob 06:50
Prejšnji teden sem bil letos prvič zvečer v centru Ljubljane. Guzva za znoret, folk pa v vrstah čakal na mizo za večerjo. 90 % tujcev. Smo raje šli 3 ulice stran od Ljubljanice in mirno uživali v večerji.
Bake
# 21.08.2018 ob 07:18
Podatek o številu turistov ali številu nočitev je traparija. Pomemben je znesek, ki ga turist pusti v Slo.
STRIKE
# 21.08.2018 ob 06:57
Ljubljana je že izgubila domačnost!

Cene nepremičnin in storitev pa v nebo!
supermedo
# 21.08.2018 ob 07:16
Jaz sem Ljubljančan, na srečo ne iz "Mesta" (Centra).
Pred 15 leti je bila Ljubljana zvečer prazna - sploh kadar ni bilo študentov v mestu. Prvih turistov sem bil zato vesel, ker so prinesli malo življenja. Vendar me je veselje minilo, ker sedaj v centru prektično ne slišiš več slovenščine in se je izgubil občutek domačnosti.
Jaz od turistov nimam nič, tako kot velika večina ostalih someščanov. Zato podpiram omejitev obiska.
peacebok
# 21.08.2018 ob 07:32
Sicer pa turisti niti niso tak problem, najbolj moti hrup od nekulturnih uličnih umetnikov.
snezenimozz
# 21.08.2018 ob 07:31
Meni je poleti v Ljubljani všeč tudi, ko je nekaj več turistov. Tukaj se tudi kaže, da smo nekaj veljavni v svetu. Te 3 mesece, ko je nekaj več ljudi v mestu bomo pa že preživeli. Sicer pa, če ne bi bilo turistov, Ljubljana zagotovo ne bi bila tako urejena kot je tako, da komentarji, da od turizma navadni prebivalci nimamo nič, ne držijo.
blabla777
# 21.08.2018 ob 07:45
Tisti, ki kritizirate prebivalce centra: Seveda je lepo, če greš na sprehod čez center v soboto za 4 ure in ti kdo zaigra. Ampak predstavljajte si, da prideš domov izmučen iz službe, in zaradi hrupa niti ne moreš odpreti oken in ta hrup traja do 1 ponoči vsak dan 365 dni v letu, ko ne mores niti spati.

Vsakemu bi se prej kot slej zmešalo, zato ne pametovati dejanskim prebivalcem centra. Vsi se zavedamo, da je turizem potreben in koristen ampak v mejah normale.
zapravico
# 21.08.2018 ob 06:51
No ravno to sem zadnjič napisal.Ja, turizem je v vzponu,zanimivo mesto za tujce,ni pa več pravega ljubljanskega utripa kot se ga spomnim iz mladosti,ko si šel na malico v Daj dam.
Sujo
# 21.08.2018 ob 07:23
Supermedo, imas. Od turistov obcina pobere TT, in s tem denarjem se izboljsa kvaliteta zivljenja za vse
Meni je pa super. Uzivam v sprehodu cez ljubljano, ki je polna turistov, da mi obcutek, kot da sem nrkje drugje, kar mi je vsec. Kot receno, celo leto imamo zvecer skoraj prazno staro jedro-ne mi nabijat o studentih, teh v centru skoraj ni-in mi je vsec zapolnjenost poleti. Ce hocem mir, imam se vedno moje barcke, tudi v centru, kjer je gmh. Torej, ne skos sam jamrat.
Robiland
# 21.08.2018 ob 07:28
Kaj pa turisti na Kotnikovi in na Vicu? Odlicni ukrepi za desezonifikacijo.Oni ostanejo mnogo dlje in se radi se vozijo z otroskimi kolesi, kar je eko.
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 07:44
Ljubljana ima po moje problem, da je turizem v njej prevec skoncentriran. Sicer so dobro povecali urejen del nabrezja, ampak vseeno govorimo o 2 km maks. Zoo se nekaj pobere, potem se pa ze konca. In res je, tudi meni, ki sem v lj studirla in zivel, stara ljubljana trenutno ni najbolj privlacna, ker je prevec polna. Ko imas opravka z mnozicnim turizmom, je dejansko cist vseeno ali gres v barcelono ali v staro.ljubljano. Enak utrip. O tem govori clanek. Ocitno bo morala ljubljana svojo turisticno ponudbo razsirit, ker je zgleda dosegla vrh in se krivulja pocasi zacenja obracat.
blabla777
# 21.08.2018 ob 07:40
Najhujši je hrup uličnih umetnikov. Nekateri res pretiravajo. Če bi vsaj igrali neko normalno glasbo ampak to kar počnejo je terorizem za ušesa.
prim00z
# 21.08.2018 ob 06:53
overcrowded...poleti me, razen če bi bilo res nujno ali službeno, ne spraviš v ljubljano ravno zaradi gužve..
A.K.
# 21.08.2018 ob 07:15
Mislim a pred prihodom turistov pa ljubljana ni bila prazna? Poleti ni študentov in drugoh zaradi dopustov pa če so turisti v ljubljani ali pa ne
mrgoda
# 21.08.2018 ob 07:43
Turizem Ljubljana sicer z zanimivimi programi že razmišlja o tem, kako turiste preusmeriti zunaj mestnega središča

Ne ,ne, kar imejte jih v centru. V Šiški jih prav nič ne pogrešamo in nam je čist fajn, da lokalni placi ostanejo lokalni.
Seneca
# 21.08.2018 ob 07:40
Večinoma negativni komentarji! Kakšni pa bi bili komentarji, če ne bi bilo nobenega turista in bi cene nepremičnin v centru padale?
tele_od_krave
# 21.08.2018 ob 08:07
Kam drugam bi pa poslali turiste v Ljubljani kot v center? Tivoli, Rožnik, Fužinski grad, potem se pa neha. Razen, če je kakšen hardcore oboževalec socialistične stanovanjske arhitekture, ki ga lahko pošljemo v Šiško.
alah
# 21.08.2018 ob 07:46
Če ni turistov, ni denarja, nič ne znamo in smo nesposobni, ko turisti so, je spet narobe...

Prvi korak k razvoju družbe je, da ugotovimo, kaj si sploh želimo...
arachnoid
# 21.08.2018 ob 08:45
@Vongobongo, kjer v _centru_ pa imate starše? Lahko samo ulico, da bomo malo primerjali.
Jaz imam znance, ki živijo na Židovski, Tranči, Gornjem trgu, Trubarjevi in Rimski.
Tisti na Rimski nimajo težav, tisti na Židovski in Tranči pa "uživajo" v trubačih 16/7, žvižganju umetnih ptičev, ipd ...
Vsi razmišljajo o novih oknih in klimatizaciji, kar bi rešilo težave s konstantnim hrupom, a spomeniško varstvo tega seveda ne dovoli.

Poleg tega je turizem v LJ generičen. Bil sem že v več kot 50 mestih po svetu, pa v LJ ni ničesar unikatnega razen hrane.
Ker delam v strogem centru (Trubarjeva), me tudi moti, da ne morem na ugodno malico ali pa na hitro v trgovino. Vse je polno in drago.
Od tega tipa turizma nimam nič.
Ko bodo starejši, ki se ne želijo preseliti počasi odmrli, boste videli, kako bo izgledal center - vsa stanovanja bodo airbnb, ceste polne "street performerjev", sosedov, ki bi ustvarjali skupnost, sploh ne bo več, ...
Izkušnje iz tujine (na Portugalskem je tega že veliko) kažejo, da je ta trend neizogiben, če se skupnost zavestno ne odloči drugače - a to mora vključevati tudi razne kompanjone od Zokifresha, ki trenutno služijo mastne denarce s podpovprečno "gostinsko" ponudbo po centru LJ. Če se bomo ljudje zavzeli, bo mesto ostalo Slovensko, drugače bo to pač random klon mesto #323541
peacebok
# 21.08.2018 ob 07:31
Center Ljubljane je postal navaden turistični geto. Za domačine ni odprte niti ene normalne prodajalne, vsi prodajajo samo spominke in drugo turistično kramo, v barih pa te pozdravijo po angleško.

Ulični umetniki igrajo do polnoči ali čez (čeprav je dovoljeno le do 22.00), prav tako pa imajo že vsi s seboj ozvočenje, kar je tudi prepovedano, pa nihče (redarstvo, inšpektorat) ne ukrepa.

Zoki naj enkrat jasno pove ali center prepustimo izključno za turiste ali pa bo naredil tudi kaj za domačine, ki plačujejo davke in so dejansko tudi njegovi volivci.
SUGS
# 21.08.2018 ob 08:08
Desezonizacija pa pomeni, da se Ljubljana ne more več zanašati na turiste, ki gredo na Hrvaško. To je malo boleče in zato se ne govori veliko o tem

ja, pošljimo plaketo zahvale na hrvaško ambasado:)
Mimogrede - se kdo na Hrvaškem zahvaljuje Sloveniji za letno 1 mio turistov; se komu kaj takšnega sploh zapiše?

Obisk Ljubljane bo zrastel tudi v drugih mesecih, korak za korakom.

Center mesta in domačini?
Trend kvalitete življenja se že leta (in na Zahodu že kako desetletje) nagiba k življenju v predmestjih in bližje gravitajočih krajih blizu avtoceste.
Chopin
# 21.08.2018 ob 08:07
Ljubljana je mesto samo za turiste,in tiste ki z njo služijo,drugače pa mrtvo mesto

Katero pa je potem zivo mesto v Sloveniji?

Sicer pa je po mojem mnenju turizem nekaj najboljsega kar se je lahko zgodilo Ljubljani. Posledicno je mesto bolj urejeno, bolj bogato, bolj raznolika in kakovostna ponudba, vec ljudi iz celega sveta itd. Skoda za mesto je samo to, da je turizem izrazito sezonski.
uhek
# 21.08.2018 ob 08:47
Z Benetkami ali Barcelono se Ljubljana ne bo mogla nikoli primerjat. Par dni nazaj so spraševali turiste, - Ljubljana ni 5 zvezdnična destinacija so odgovarjali, ne more ponudit zgodovine in umetnosti ki jo imata Barcelona ali Beneteke, halooo, koliko tujcev pa pozna Plečnika? Picasso, Gaudi, tega v Sloveniji ni. Sagrada Familia in Ljubljanski grad se pač ne moreta primerjat. Ne ciljat previsoko, če v Španiji Gaudija tržijo za x euro, v Sloveniji ne moremo Plečnika za isti denar tržit, saj niti polovica Italijanov še za Ljubljano ni slišala, kaj šele za Plečnika. Mi lahko prodajamo majhnost in dostopnost do naravnih lepot, v Ljubljani si zaradi majhnosti mesta ne moreš ogledovat centra 3 dni, če ga v normalni hoji prehodiš v 15 minutah, lahko pa tržimo zraven Lj, nasledni dan Piran, Bohinj, naravo ali kaj... ne vem..
Kekec99
# 21.08.2018 ob 08:36
Sem spoznal irce ki so kot nogometni navijači prišli v Slovenijo, 10 dni po tekmi so se še vedno potepali okoli, so rekli da kaj takega še niso vidli. Toliko raznolikosti in tako so si blizu.
borut-blas
# 21.08.2018 ob 08:02
jankovič je obnovil ljubljano s pomočjo kreditov zaradi turistov , od katerih ima dobiček on in njegovi prijateleji, ostali ljubljančani imajo plačevanje kreditov in vse večje razsulo v ostalih delih ljubljane , prometne zamaške in plačljivo parkirnino na vsakem dvorišču
amfora
# 21.08.2018 ob 16:31
Tisti, ki se pritožujete nad "gužvo" po slovensko gnečo, pridite v Kranj. Tukaj ni nikogar. Pred pošto v strogem centru dva Šiptarja, trgovine s stoletno tradicijo so končno obupale in zaprle.
Edini hotel Evropa so prodali Albancem, ob sobotah pa deluje tržnica s slovenskimi čevapčiči.
V TIC-u lepo v hladu sedijo študentke, turistov ni, sem in tja pa pride kakšen domačin na internet oziroma računalnik, ki so v središču dogajanja te ustanove. Imajo pa v veliki, krasni vitrini nekaj kozarcev in nekaj steklenic. Kot v Butalah.
JM39
# 21.08.2018 ob 08:07
kakšne bučke klobastae. Sem Ljubljančan rojen in zrasel v Centru. kakšna bučka je to supermedo, da pred leti ni bilo življenja. Mogoče s bil še v plenicah pa se ne spomni, ali pa si bil doma in gledal TV. . Res je da je to, kar se dogaja sedaj malo preveč, ampak Ljubljana je živela in bo živela. Če si pa zapečkar ti pa ne moremo pomagati.
Binder Dandet
# 21.08.2018 ob 09:44
@DnB:
"'Prebivalci stare ljubljane' so večinoma 80 letni nergaci,"

Bravo, empatija pa takšna. Predpostavljajmo, da so 80 let stari. Torej že 80 let živijo tam. In zdaj bi jih ti preganjal pri tej starosti. Bravo, še enkrat.
glavonjavelika
# 21.08.2018 ob 09:04
Sam sem ljubljančan živeč v centru mesta. Pred leti v Ljubljani ni bilo žive duše, študenti so se vrnili, domačini so odšli na morje. Danes s kolesom cez dan ne morem več skozi mesto, ker je toliko turistov. Se ne pritožujem, meni osebno se mi zdi lepo da jih zanima naše mesto, kultura, vsi tudi pohvalijo šarm mesta, z veseljem s kakim poklepetam. Vendar se mi zdi da smo dosegli zgornjo mejo, če ne želimo postati Benetke, vsaj v poletnih mesecih.
kli-man
# 21.08.2018 ob 08:35
jaz sm Ljubljančan ki živim 5minuut iz centra in je res da je več turistov, samo v "domače" lokale hodijo samo domačini tko kt vedno. Tko da ne jokite in bodite veseli da je Ljubljana top destinacija za turiste. Vsi imamo veliko od tega. Za primer, tržnica v soboto je še vedno ista in srečam še vedno isti folk kot pred 10 leti

Dejte enkrat že nehat jokat ..jao
TineB
# 21.08.2018 ob 16:55
Najhujši so Kitajci, ki jih vozijo z busom po regiji (če največ jih iz HR pripeljejo) - in se povsod (npr Ljubljana ali Bled) ustavijo za uro ali dve in delajo gužvo. Kupijo ne nič. Vodič in agencija in prevoznik so iz AUT, HR ali ITA. Celo bus lahko zastonj parkira.

In čedalje več je folka z avti (pari, družine), ki pride pofirbcat na poti s HR ali na HR. Vsaj plačajo parkirnino in pojejo kak sladoled, spijejo kaj. In če jim je všeč, se kdaj spet vrnejo v LJ na obisk. Kitajci se ne. Če pridejo v Evropo, v tistih 14 dneh obdelajo celo regijo. In če pridejo že drugič, gredo pogledat drug konec Evrope. Od njih koristi NI! To je treba omejiti! Npr z norimi cenami parkiranja busov za manj kot 3 ure - in kaznimi za napačno parkiranje busov.

Res, ti tranzitni tourbus gostje iz daljne Azije so najslabši turisti. Ne le pri nas. Kjerkoli.Sploh pa za nas, ker večina tu ne biva, ampak v ITA, AUT, MADŽ ali HR. Sem pridejo le gužvo delat.
Alchemist
# 21.08.2018 ob 09:18
Tisti, ki kritizirate prebivalce centra: Seveda je lepo, če greš na sprehod čez center v soboto za 4 ure in ti kdo zaigra. Ampak predstavljajte si, da prideš domov izmučen iz službe, in zaradi hrupa niti ne moreš odpreti oken in ta hrup traja do 1 ponoči vsak dan 365 dni v letu, ko ne mores niti spati.

Živel sem v stari Ljubljani dve leti in moram reči, da me ni niti malo zmotil hrup. Nasproti okna sem imel oba zvonika stolnice, ki sta veselo vsak dan razbijala škatle, po ulici pa so bili ves čas ljudje in slišalo se je glasno tako pogovore, korakanje, morebitna vozila, ulične glasbenike....

Hrup v mestih je pač stalnica, če želiš živet v mestu se ga pač navadiš. Nenazadnje precej raje prenašam hrup množice ljudi v ozadju, kot pa neprestano brnenje avtoceste ali železnice. Če ne želiš prenašat hrupa, se pač izseliš.

Nekaj drugega je težava s turisti. Npr. to da svojih vsakodnevnih opravil ne moreš več normalno opravljat. Ulice so prepolne počasi hodečih ljudi, ki ovirajo promet in prehodnost. Hvala bogu da so ulice stare Ljubljane kolikor toliko široke, saj bi situacija sicer z ozkimi ulicami kot jih imamo v Kopru postala že povsem neznosna. Pred lokali ves čas gužva in to večinoma res lepo zrihtanih ljudi. Ti pa moreš v tem opravljat svoje vsakodnevne potrebe, zjutraj zaliman še skočit v trgovino, it na bankomat, odnest smeti. To se je meni zelo teplo in tega nisem prenašal najbolje.

Jaz sem živel pa v stari Ljubljani samo dve leti. Ne morem si predstavljati kako je to za ljudi, ki tam živijo že celo življenje in so imeli tukaj vzpostavljeno neko določeno socialno mrežo in vzorce vsakodnevnih navad, ki so vezani na posamezne ljudi in dejavnosti, ki so bile oz. so v tem predelu mesta prisotne. S tem ko se ljudje selijo ven in raje stanovanja oddajajo se ruši socialna mreža, z nadomeščanjem starih lokalov z novimi (večinoma namenjenim premožnim turistom) pa se rušijo ti vzorci. Čez čas lahko tako avtohtono življenje v tem delu mesta zamre in mestno jedro postane gola kulisa brez življenja, ki je namenjena ogledovanju. Tako se je več ali manj že zgodilo v Piranu, ki je pozimi mesto duhov, saj je 3/4 stanovanj počitniških.
Fonz
# 21.08.2018 ob 18:21
Problem Ljubljane je, da se zadnja leta vse dela samo za turiste... pozablja pa se, da je Ljubljana tudi mesto, v katerem živimo Ljubljančani, ki izgubljamo kvaliteto življenja.

Jaz živim v centru, ne v starem mestnem jedru, a še vedno centru. Najprej se moram prebijati na poti domov v kolonah zaradi vseh nesmiselnih zapor cest, potem kljub temu, da plačujem letno dovolilnico za parkiranje ne najdem parkirnega mesta, večino mest pa zasedajo Italijani in ostali tuji turisti ter obiskovalci iz ostalih delov Slovenije. Lokali se definitivno ne držijo omejitev hrupa, pri tem pa jih nihče ne sankcionira. Ko greš samo peš mimo letnih vrtov se ne moreš normalno pogovarjati - ne razumem kakšen doprinos so zvočniki na fasadah ali pa celo DJi pred lokali. In v stanovanjih nad temi lokali živijo stanovalci. Moja izkušnja s policijo je, da “ne morejo nič storiti” ... očitno izvajanje zakonodaje v Ljubljani policajem ni toliko pomembno, kot ponekod drugod v Sloveniji.

Torej naš župan pozablja, da v Ljubljani živimo ljudje, ki plačujemo davke in ostale prispevke in da bi bilo lepo kdaj pomisliti tudi na nas. Hrup presega vse meje, jemljejo se parkirišča, potem pa je tukaj še gospod, ki zapira ceste in liudem razlaga, naj se ne vozijo z avti, kljub temu, da javni promet tudi približno ni uporaben in nekateri pač drugače ne moremo priti do službe.
In ne mi soliti pameti, da naj grem ven iz Ljubljane, v centru Ljubljane je ogromno stanovanjskih površin, katere so bile zgrajene za prebivalce Ljubljane in ne za turiste. Samo nekaj več spoštovanja do dejanskih prebivalcev je potrebnega...
SpicyWeiner
# 21.08.2018 ob 11:51
shark77
Ko smo bili mi mlajši se je v centru ob vikendih dogajalo do jutra,zdaj sploh ne vem a mulci še imajo kakšno diskoteko v Ljubljani ali jim je bolj pomembno da imajo liter vodke ob Ljubljanici. :D


To je po mojem trenutno najslabša stvar Ljubljane. Dejansko ni nobene spodobne diskoteke.
Mikita
# 21.08.2018 ob 08:50
Center ljubljane je kot lunapark. Hrup in dretje. Iz mesta delajo plažo in podobne neumnosti. Ljubljana je postala cilj hrupnih družb, fantovščin in kostumiranih opijanj.
Potem so tu še alternativni placi, kjer brez hrupa tudi ne morejo. Tako, da balkan. Fasade so že mogoče srednjeevropske, vzdušje pa je balkansko.
gizmolinux
# 21.08.2018 ob 08:16
Zaenkrat je število turistov še vzdržno, moteče pa je beračenje,ki ga je s seboj pripeljal turizem. V nekaterih primerih zelo agresivno,brezobzirno in to domači berači,ki so mi razlagali,da so na javnem prostoru,čeprav na gostinskem vrtu nadlegujejo goste. Ko sem klical policijo so mi razlagali da imajo po novem premalo patrulj itn.
opat
# 21.08.2018 ob 18:50
Najbolj hecno je, ko se zaradi Ljubljane kregajo ljudje, ki je od blizu niti povohali niso.
levkup
# 21.08.2018 ob 12:11
Lublana je bulana !!!
Kdor tega ne razume mu pač ni dano...
Jaz jo ne zamenjam za nič na svetu !
Seveda pa razumljivo spoštujem in razumem
vsakogar, ki ima najraje svoje rodno mesto.
Pa to je ja logično !!!
Vongobongo
# 21.08.2018 ob 11:51
shark77

Zato pa sta Metelkova in Rog med mladimi popularna. ;) To je tudi razlog , da je Jankovic zahteval , naj se Metelkova uredi legalno ;) Mladina nekje mora bit , ce ne ti visi v centru ;)
Wasabi
# 21.08.2018 ob 10:17
Matej037,

če pa rabiš avto zato, da greš iz Viča v center na kavo pa ti bolj obremenjuješ Ljubljano kot mariskater turist, ki prispe za vlakom...
Alchemist
# 21.08.2018 ob 09:39
Hm pac se prilagodis, nekaj kar vecino prebivalcev centra ne moti in jim ni problem ;)

Do določene mere ja. Ampak ko izgubiš vse svoje prijatelje in sosede, ki si jih nekoč imel, se zamisliš. Zamisliš se tudi ko okoli svojega doma več ne najdeš trgovin z osnovnimi življenskimi potrebščinami, ampak samo še z luksuznimi artikli in gostilne z pregrešno drago hrano. Saj situacija še ni tako grozna...lahko pa postane. Primerov gentrifikacije v svetu je ničkoliko. To sem želel povedat.
delavc1
# 21.08.2018 ob 09:00
Obdavčit UBER, BOOKING ipd, pa se bo zadeva sama zreducirala. Pa hude kazni za oddajo na črno, nabiti davke na 'prazne'napremičnine in še dvgnit takso. In ne se bat da turistov ne bo. Oni iščejo točno to kar Lj sedaj nudi. Ugodna cena in neodkrita destinacija.
elGoyc
# 22.08.2018 ob 15:03
@Sandopes
Slovenija ni in nikoli ne bo dosegala turističnih tržnih znamk, kot so Provansa, Toskana, Pariz, Rim, Barcelona itd.
Po drugi strani govoriti, da Bled ni svetovno znan, je napačno. Bled in Postojnska jama sta svetovno znani, za tiste, ki jih to zanima. Ko enkrat Kitajci in Japonci predstavljajo dobršen del turistov, gre za svetovno znano destinacijo, ker oni ne pripotujejo v Evropo, da bi si ogledali neke "lokalne fore".
Seveda se moram strinjati, da na kulturnem in umetnostno-zgodovinskem področju naša ponudba ne seže niti do gležnjev podpovprečnemu italijanskemu mestu ali podpovprečnemu muzeju v "bolje založenih" mestih. Naše ozemlje je bilo mnogo prerevno, da bi si lahko privoščilo katedrale in freske največjih mojstrov. Mrtvaški ples je eden izmed nekaj stotih drugod po Evropi.

Po drugi strani je vprašanje ali si zares želimo "klasičnega turizma" ali ni mogoče bolje, da ostanemo bolj v zakotju ter delamo na višji dodani vrednosti in minimalizaciji škode zaradi turizma.
baby007
# 21.08.2018 ob 21:10
Strinjam se, da je središče Ljubljane prepolno, preglasno, predrago in za številne neprijazno za bivanje. Problem ne vidim v turistih, ampak v prostorskem razvoju mesta. Najbolj problematičen je po mojem mnenju neučinkovit javni promet. Če bi ob vpadnicah vozil naprimer tramvaj, bi turisti z lahkoto spali tudi v Črnučah, na Viču, Mostah... ne bi se vsi gnetli v centru. Tako bi se Ljubljana tudi bolj enakomerno razvijala. Prav tako bi se kdo zapeljal v Arhitekturni muzej, do živalskega vrta, do Šmarne gore, Črne vasi na Barju, v Iški vintgar, na Žale pogledat Plečnika, na kopanje za Savo pa do Brnika... ne bi se vsi sprehajali po Stari Ljubljani. Če bi to delovalo bi vsi veliko hitreje prišli iz točke A na B, tako turisti kot prebivalci, s trolo˛& urbano se mi zdi to nemogoče. Predstavljajte si Paris, London, Dunaj, Dresden s trolami... Ulične glasbenike bi lahko zregulirati, naprimer max. 20 min na enem mestu in max. do 20 ure. Glede na to, da je v centru gneča, ne razumem športnih dogodkov na Kongresnem trgu. A ne sodi to v Tivoli ali pa Stožice? Človek dobi občutek, da je tak razvoj nemeren, ampak za to niso krivi turisti. S turisti Slovenija trenutno lepo služi. Treba je urediti javni promet in zagnati urbano prenova, ne samo v centru.
TineB
# 21.08.2018 ob 17:09
In kaj je turistom v centru LJ najbolj všeč? Poglejte malo na TripAdvisor.

VZDUŠJE! Kvaliteta življenja (dolce vita), prijaznost domačinov, urejenost centra, pestrost ponudbe. In to, da še ni preveč nabita s turisti. Da so v centru prisotni tudi lokalci. Tržnica. Odprt kuhna. Zelenost mesta (vključno s potopnimi smetnjaki). Plovba po Ljubljanici. Pogled z grajskega stolpa.

Ker je center majhen, kompakten, živahen (vsaj v sezoni ob lepem vremenu). Vedno se kaj dogaja. Polno je ljudi, ki uživajo življenje. Avtomobilov ni (nekater motijo kolesarji v pešconi). Mnogim se zdi lepa tudi arhitektura in ambient (čeprav nič individualnega ne odstopa - nima LJ neke znamenitosti, posebnosti). Celoten center jim he quaint & cute. Dovolj je lokalov, trgovinic, butikov, gostilnic.

In tak luštkan komplet je center LJ. Ki pa se bo skvaril, če bo gužva še naraščala. In gužvo se omili npr s podaljšanjem sezone - da npr gostje iz bližine pridejo izven sezone. Z višjimi cenami - a je potrem treba ponuditi več, višjo kvaliteto vsega. Ali pa s širitvijo centra - čeprav predel ob Ljubljanici pod grajskim hribom ima še največji čar, a vsaj za kako uro ali dve ljudi zvabiš še ven : npr proti Trnovemu, proti Prulam, proti Tabor, proti Poljanam. Te predele je treba še oživiti. Trubarjevo, preostanek Petkovškovega nabrežja, Igriško, Rimsko, Miklošičevo sploh. Še je prostora za ponudbo. Ker trenutno se folk sprehodi v kvadratu Prešernova - Aškerčeva - Resljeva/Kopitarjeva - Dalmatinova. A velika večina le ob Ljubljanici med Zmajskim in Karlovškim mostom + Mestni trg, Stari trg, Gornji trg, Ciril-Metodov trg, tržnica, grajski hrib. Do Opere, Parlamenta, Trga republike, Muzeja, obeh Galerij, Drame, Tivolija jih še vedno pride bore malo!
pepe 2
# 21.08.2018 ob 11:47
dragi turisti, vi samo pošljite denarce, pojdite pa drugam.
shark77
# 21.08.2018 ob 11:46
Res je v Ljubljani čedalje več turistov in zna biti v prihodnosti to tudi težava, ampak trenutno menim da še ni.Prebivalci Ljubljane se selijo iz centra in na splošno iz Ljubljane predvsem ker so stroški bivanja v okolici Ljubljane bistveno cenejši.Drugače pa ne vem kje vi vidite tako ekstremno gužvo.., v centru sem občasno ob petkih ali sobotah zvečer in ni nič pretresljivega, vse kar je odprto je tistih nekaj lokalov ob Ljubljanici,Pivnica Union,Lokal As,Cutty Sark..., in še kakšen lokal, vendar tam nekje ob 1h ponoči ni več nikjer nobenega.In to ob sobotah? V nekem turističnem mestu?Ko smo bili mi mlajši se je v centru ob vikendih dogajalo do jutra,zdaj sploh ne vem a mulci še imajo kakšno diskoteko v Ljubljani ali jim je bolj pomembno da imajo liter vodke ob Ljubljanici. :D
zike
# 21.08.2018 ob 11:44
Zabarji? Zivim na periferiji Ljubljane in si bom z veseljem zamenjal stanovanje z nekom iz sredisca ce vas moti vrvež. Nimas kaj, enim ne pase guzva, enim pa "mesto duhov", eni bi z avtom na kavico, drugi bi pes, tretji pa s kolesom, eni bi sluzili od turizma brez turistiv, drugi pa bi spet prepovedali turizem. Skratka, kot bi juznjaki rekli: "rđavom kur.u i dlake smetaju". To samo pove, da ljudje imamo polno rito vsega in rabimo.samo ena za ušesi.
miss_theory
# 21.08.2018 ob 10:20
Letos je v LJ manj turistov kot lani. Lani se je trlo Azijcev in se je bilo skoraj nemogoče s kolesom peljati čez staro mestno jedro, recimo od sredine julija do sredine avgusta. Letos je slika popolnoma drugačna, manj gužve in je še kar znosno. Opažam tudi, da se je segment turistov spremenil - več je mlajših in z nahrbtniki, ni več toliko starejših Azijcev kot lani. Predvidevam, da bodo pri nas zapravili manj, so pa posledično tudi bolj glasni in z manj manir. To ni dobro. Gre pa za mojo subjektivno izkušnjo. Zanimivo bo videti statistiko.

Pa še nekaj mi gre na jetra v zvezi s turizmom - pohlep domačinov! Cene za najem nepremičnin so šle v nebo - za lopo od garsonjere bi radi 500 eur in več, pa četudi ni v centru LJ, za gostinske storitve, kjer delajo slabo usposobljeni študenti bi radi toliko kot na Dunaju, kjer te postreže kelnar s stažem. Ne, za ponudbo, ki je, bi lakomneži radi iztržili preveč. Glas o tem se hitro širi, in struktura turistov se je že prilagodila. Spoznavam, da turisti pravzaprav niso problem, četudi jih je preveč, ampak pohlepni Slovenci.
uhek
# 21.08.2018 ob 09:24
Vongobongo ... Tudi Svan stolpi v Gruziji so arhitekturna znamenitost Gruzije ... in? bodo se Svan stopli tržili kot 5 zvezdnična destinacija? heheh ... no, ravno to je problem, precenjujete se, Ljubljana ni Dunaj ali Barcelona to so veliko večja mesta z veliko veliko več prebivalcev, več razpršene zgodovine, umetnosti itd , Ljubljana je po velikosti mesta in umetnostno/zgodovinski ponudbi lahko podobna avstrijskemu Grazu ... Poglejte malo iz svoje kletke, ne se precenjevat, Ljubljana je lepo mesto, samo se ne more se prodajat kot Barcelona,... Ljubljana ni ciljna destinacija, tukaj se turisti ustavijo vmes za kakšen dan ali dva ..
Kazalo