Murray s pokalom. Foto: EPA
Murray s pokalom. Foto: EPA
Nina Kojima
Nina Kojima. Foto: MMC RTV SLO

Prijatelji smo tekmo dveh svetovnih mojstrov spremljali prek iPada, Vodafone te dni omogoča 10 ur brezplačnega dostopa do spleta na dan.

Večina je spremljala Wimbledon v senci na angleški travi. S prijateljico sva bili edini v gruči navijačev, ki sva spodbujali Srba. Deležni sva bili veliko očitkov, srepih pogledov, nekdo mi je celo rekel, kako lahko navijaš za Srba, saj so vas napadli, bombardirali so vaša mesta in uničili državo. Ta pripomba se mi je zdela šokantna, sploh ker jo izreče nekdo, ki je Britanec, diplomat in kolonialist, utrjen v boju in trgovinskih vojnah. "Kako lahko, potem ko živiš tukaj več kot 10 let, navijaš za Srba, kaj imaš v glavi? To je zdaj tvoja država in navijati moraš za Škota!" Bila sem tiho in močno prepričana, da se to ne bo zgodilo in da bova s prijateljico slavili.

Ironija bi bila, če bi se Škoti na razpisanem referendumu prihodnjo jesen odločili, da zapustijo Veliko Britanijo. Koliko let bo treba čakati na »anglo-severnoirsko- valižansko oziroma britansko« zmago. Ali bodo reverzirali tole "britansko" zmago? Na tribuni centralnega igrišča v Wimbledonu, v neposredni bližini britanskega premierja Davida Camerona, je sedel prvi minister Škotske Alex Salmond, ki je s pomočjo ljudi na sosednjih stolih med tekmo razgrnil škotsko zastavo. Ali je bila včerajšnja zmaga Murrayja zmaga Britancev? Ali sem se odločala, za koga naj navijam, ali je to pravzaprav jasno in spontano? Rodila sem se v Jugoslaviji, države ni več. Ali so mi "bratstvo i jedinstvo" vcepili v glavo umetno? Kako kruto bo tole zapisano, da sploh nisem premišljevala: "Srb je moj adut."

Slavje ob zmagi Škota se na celotnem otoku nadaljuje, slavijo tudi prebivalci Severne Irske na drugem otoku, tudi v dominionih je precej veselo. Premier David Cameron je danes povedal: "Ko smo se včeraj prebujali, nismo upali sanjati o zmagi. Danes imamo Britanci najboljši tenis na svetu!« Hej, Cameron, kakšen britanski tenis! Morda ne vam osebno, gospod premier, zato pa bi vašim konservativcem koristilo, če bi se Škoti odcepili in ubrali svojo pot. Le tako boste lahko prišli do večine v parlamentu. Škoti se na volitvah le redko odločijo za konservativce. Če ostanejo del britanske celovitosti še naprej, pomeni tudi, da konservativci še nekaj časa ne bodo mogli sami sestaviti vlade.

13. marca leta 1996 je v osnovno šolo v Dunblanu na Škotskem vkorakal 43-letni Thomas Hamilton, oborožen s štirimi pištolami. V strelnem masakru je ubil 16 učencev in odraslega, preden si je sodil sam. Andy Murray je za las ušel smrti, mnogi komentatorji večkrat opozarjajo, da so njegove nekoliko patetične karakterne značilnosti zaznamovane s tragedijo. Eden izmed krajanov je med slavjem poudaril: "Andy je zmagal, za njim so stali celo duhovi iz Dunblana, danes praznujejo z nami tudi vsi pokojni sošolci."

»Deček zgodovine,« je napisano na današnji naslovnici časnika Times. Vse to se lahko ne bi zgodilo, če Andy ne bi ušel smrti.

Poleg nagrade v vrednosti milijon funtov in še veliko več od sponzorjev bo Murray dobil naziv Sir - priznanje britanske monarhije. Če ne naslova britanski teniški zmagovalec, bo viteški naziv ostal, Škoti bodo ob morebitni odcepitvi obdržali kraljico.

Včeraj so praznovali po večini britanskih sosesk in ulic. Veselje se nadaljuje tudi danes. Prijatelj mi je v petek rekel, da bo ob morebitni zmagi izsušil 15-metrski bazen in vanj natrosil teniške žogice. Dopoldne sem ga poklicala, povedal je, da je to storil že v zgodnjih jutranjih urah, da je vodo začel prazniti že pri zadnjem nizu, povabil me je na zabavo. Povedala sem, da sem navijala za Srba. Po nekajsekundnem glasovnem mrku, morda mu je zastal dih, je rekel, da sem vseeno dobrodošla, zmago lahko slavimo tudi s poraženci. Ja, največji poraženci smo Balkanci, pa ne zato, ker smo šli vsak po svoji poti, ampak zato, ker smo nepremišljeni.

Na novoletni zabavi bosanskega veleposlaništva v Londonu pred dvema letoma smo bili vsi. Srbi, Hrvati, Črnogorci, Makedonci, Slovenci, Lord Paddy Ashdown, vojni poročevalec za Sky News Tim Marshall … Jedli smo čevapčiče, ki so jih sredi decembra pekli kar na terasi veleposlaništva, pili slovensko vino, prekmurska gibanica je bila zmagovalka, igrali so glasbeniki iz vseh nekdanjih republik. Trlo se je ljudi, nekateri so si kljub zakonom EU-ja prižgali kar v notranjih prostorih, po balkansko. Pa mi je Tim Marshall prišepnil, zakaj ste že imeli vojno?

Včeraj izdajalka, danes na zabavi - brez žrtev je športni spopad najboljša oblika vojnega stanja.