Špela Šipek. Foto: MMC RTV SLO
Špela Šipek. Foto: MMC RTV SLO

Tarča je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

No, to je eden zadnjih segmentov, ki se jih želi katera koli uprava, zbornica ali vlada lotiti. Jeznega knapa si nihče ne želi.

A rudarji so, kot pravijo pogajalci, razumni sogovorniki. Tudi sami vedo, da je vrag odnesel šalo. Če je Premogovnik Velenje imel pred tremi leti še milijon dobička, je imel lani 37 milijonov evrov izgube.

Tudi njegov siamski dvojček, TEŠ, kateremu dobavlja premog, od matere, Holdinga Slovenskih elektrarn, požira ogromne količine denarja, samo letos 100 milijonov. Glavni razlog - seveda - predimenzioniran projekt bloka 6.

Holding Slovenskih elektrarn je kot »mati« Premogovnika Velenje in TEŠ-a zato tik pred padcem. Nizke cene elektrike na mednarodnem trgu (v zadnjih treh letih so nižje za skoraj 60 odstotkov), znižale so jih zelene energije, jim prinašajo manj denarja. V kombinaciji s katastrofalnim poslovanjem Premogovnika (ki mu je prihodke oklestil še udar in so tako lahko kopali le v enem rovu) ter 800-milijonskim (kriminalnim) povečanjem šestke je to točka, ko čustva, ponos in tudi lokalni interesi trčijo ob realnost.

Kriminalna plat šestke je ena zgodba. Akterji bodo v zaporu, preiskovalna komisija v DZ bo odkrivala politično odgovorne, a dejstvo je: 800 milijonov ne bo nazaj. Če HSE ne bo imel denarja, ne bo mogel plačevati Alstoma, in potem pridemo na vrsto davkoplačevalci s 400-milijonskim poroštvom. Po bankah TEŠ?

Da se to ne bo zgodilo, se mora HSE obrniti. Na udaru so torej kolektivna pogodba, plače, število zaposlenih, odprodaja premoženja, ki ni jedrni del poslovanja. Premogovnik in termoelektrarni imata v lasti počitniške kapacitete, stanovanja, del smučišča. Vse to gre v prodajo.

A to je manjši del finančnih učinkov. Nekaj se mora zgoditi na ravni celotne energetike. Šaleška tragedija se lahko delno pokriva iz dobičkov Dravskih elektrarn (hidroelektrarne imajo letos glede na hidrologijo, ki je tolikim sicer prinesla nesrečo v obliki poplav, odlično leto), a Štajercem to ni všeč. Raje bi bolj lokalizirali, v smislu, vsak naj poskrbi za svoj del. Na drugi strani Slovenije, kjer vlada GEN z jedrsko elektrarno, Gen Energijo in Gen-I na Primorskem, se imajo še dobro, dobički so dvakrat večji od načrtovanih, saj se ukvarjajo z drugo vrsto energije. Zato jim ni prav nič všeč ideja o združevanju obeh stebrov, torej GEN-a in HSE-ja. Naj se HSE ukvarja z reševanjem pred potopom sam? Naj se Šaleška dolina bojuje pred potopom sama? Je elektrika lokalna last?

In tu nastopi vlada. S strategijo. Me prav zanima, kaj bo danes v studiu Tarče povedal minister za infrastrukturo. Slišati je bilo, da naj bi strategijo pripravili do leta 2018. No, dobro bi bilo, da jo naredijo malo prej. Zaradi vseh nas.

Tarča je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.