Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Kultura - Arhiv

Sence nad Balkanom 2 bodo povedle v jubilejni FEMF v Piranu

Filmski festival Sence nad Balkanom 2 bodo povedle v jubilejni FEMF v Piranu

10. festival evropskega in mediteranskega filma odpira projekcija Sence nad Balkanom 2, prve in druge epizode druge sezone serije Dragana Bjelogrlića, ki je tudi častni gost jubilejne izvedbe festivala, ki ga je v Piranu mogoče obiskati do sobote.

Kažejo se obrisi 70. Berlinala: nekaj novosti za jubilejno izvedbo festivala

Film Kažejo se obrisi 70. Berlinala: nekaj novosti za jubilejno izvedbo festivala

Ne le novo vodstvo, temveč tudi nove lokacije bodo med drugim zaznamovale 70. mednarodni filmski festival v Berlinu, ki bo glede na napovedi v znamenju obilice svežih idej, hkrati pa se bo poklonil izjemnim imenom filma, kot je igralka Helen Mirren.

Kam v knjižni verigi bi lahko šel denar, ki ga prinaša znižana stopnja davka na knjige?

Knjige Kam v knjižni verigi bi lahko šel denar, ki ga prinaša znižana stopnja davka na knjige?

Nižji, petodstotni, davek za knjige, časopise in periodične publikacije je bil tema okrogle mize z naslovom Nižji davek - boljši časi za knjigo in časopis?, na kateri so med drugim sodelovali Samo Rugelj, Renata Zamida in Slavko Pregl.

Dražbe "Črni Salvini" gre pod kladivo, portretiranec sprva napovedal morebitno sodelovanje

Umetnik Luigi Christopher Veggetti Kanku se je odločil zagnati spletno dražbo, v okviru katere pa je na prodaj ena sama stvaritev, in sicer portret vodje italijanske skrajno desne stranke Liga Mattea Salvinija, na katerem je upodobljen s črnim obrazom.

Kolosej, Uffizi in Pompeji: najbolj obiskana trojica med italijanskimi znamenitostmi

Dediščina Kolosej, Uffizi in Pompeji: najbolj obiskana trojica med italijanskimi znamenitostmi

Rimski Kolosej, florentinska galerija Uffizi in arheološki park Pompeji so znamenitosti, ki jih turisti v Italiji najpogosteje obiščejo.

Čas deklištva

Filmska recenzija Čas deklištva

Ljubljenka ameriškega neodvisnega filma Greta Gerwig je protofeminizem Louise May Alcott pregnetla v dinamično, čeprav na trenutke skoraj agresivno aktualizirano ekranizacijo klasičnega mladinskega romana Čas deklištva.

Peter Rezman: Mesto na vodi

Beremo Peter Rezman: Mesto na vodi

Roman Petra Rezmana Mesto na vodi ostaja zvest velenjskemu koloritu in premogovniški tematiki, a avtor je v njem prvič segel tudi po nekaterih žanrskih elementih.

Paulo Coelho meče v smeti osnutek knjige, ki jo je pisal s Kobejem Bryantom

Knjige Paulo Coelho meče v smeti osnutek knjige, ki jo je pisal s Kobejem Bryantom

Paulo Coelho je razkril, da je iz svojega računalnika zbrisal osnutek za otroško knjigo, ki ga je razvijal v sodelovanju s košarkarsko zvezdo Kobejem Bryantom. Po nedavni tragediji je cel projekt "izgubil smisel", pravi.

Vsaj na

Nagrade goya Vsaj na "španskih oskarjih" veliko slavje za Bolečino in slavo

Pretekli konec tedna je bila avtobiografska drama Pedra Almodovarja Bolečina in slava okronana za zmagovalni film 43. podelitve nagrad goya, najvišjih španskih filmskih priznanj. Film je osvojil sedem goy, tudi tisti za najboljšega režiserja in igralca.

Pablo Picasso in neomejene možnosti praznega lista papirja

Razstave Pablo Picasso in neomejene možnosti praznega lista papirja

Za Pabla Picassa je bil nepopisan list papirja orodje, s katerim je raziskoval neomejene možnosti umetniškega ustvarjanja. Eksperimentiral je z vsemi oblikami papirja, pa naj so bili to papirnati prtički ali okrasne tapete.

Vsi proti vsem: Andrej Košak z jasnimi aluzijami v zgodbi o korumpiranem županu

Film Vsi proti vsem: Andrej Košak z jasnimi aluzijami v zgodbi o korumpiranem županu

Z nocojšnjo premiero v Koloseju na redni spored domačih kinematografov prihaja novi celovečerni film režiserja in scenarista Andreja Košaka, s srhljivko začinjena politična satira Vsi proti vsem. Kako daleč bo župan pripravljen iti za ponovno izvolitev?

Vez med pobratenima Mariborom in Gradcem utrjuje književnost

Knjige Vez med pobratenima Mariborom in Gradcem utrjuje književnost

V Štajerski deželni knjižnici v Gradcu bodo na nocojšnjem literarnem večeru iz serije Literatura pobratenih mest nastopili gostje iz Maribora - pesnica Petra Kolmančič, pisatelj Tomo Podstenšek in književnik Borut Gombač.

Jeseni bo izšla nova pesniška zbirka Margaret Atwood

Knjige Jeseni bo izšla nova pesniška zbirka Margaret Atwood

Margaret Atwood, kanadska pisateljica, pesnica in feministična ikona, najbolj široko poznana po distopičnem romanu Deklina zgodba, se s svojo prvo knjigo poezije po več kot desetletju vrača k svojim literarnim koreninam.

Bong Joon Ho je na fakulteti podnaslavljal filme Spika Leeja

Film Bong Joon Ho je na fakulteti podnaslavljal filme Spika Leeja

Južnokorejski režiser Bong Joon Ho je za svojo uspešnico Parazit dobil še eno nagrado za najboljši tujejezični film. V zahvalnem govoru je spomnil na čas študija, ko se je med podnaslavljanjem filmov Spika Leeja naučil tudi preklinjati po angleško. 

Suzana Koncut

Citat Suzana Koncut

Ne spomnim se, da bi kdaj prevajala zares slabo napisano knjigo, raje jo zavrnem, nima smisla. V delih, v katerih sicer večinoma vse stoji, so napake prej spodrsljaji, malenkostne pozabe, spregledane zaradi gostote ali kompleksnosti.

Razstava o tantri, ki je

Dediščina Razstava o tantri, ki je "preprosto spremenila svet", a je še vedno slabo razumljena

Postavitev Tantra: Od razsvetljenja do revolucije v Britanskem muzeju bo prva večja razstava v Veliki Britaniji, ki bo raziskovala tantro kot splet filozofije in ritualov, ki so se sprva pojavili v Indiji v 6. stoletju.

Slikanje po izgubi vida: bolgarski umetnik se zanaša na intuicijo in spomine

Vizualna umetnost Slikanje po izgubi vida: bolgarski umetnik se zanaša na intuicijo in spomine

Bolgarski umetnik Stamen Karamfilov je sprva opustil vse upanje, da bo še slikal, potem ko je leta 2015 nenadoma izgubil vid. Ko je prvotna stiska minila, je našel nov način, kako nanašati barve na platno.

Umetniški podvig, ki je pred stoletjem prepihal novomeško umetnost

100 let Umetniški podvig, ki je pred stoletjem prepihal novomeško umetnost

Letos bo minilo sto let, odkar je skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je prevetril tedanjo deželno umetnost in je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad.

Nina Ivanišin

Citat Nina Ivanišin

Glede neukročenosti se mi zdi, da sem vse drugo kot to, a če to oddajam ... Ne vem, morda pa sem nekoliko trmasta v nekaterih stvareh. Se pa še spoznavam. Kot človek in kot igralka.

Film "Tretja zlata rola nas uvršča med najbolj gledane slovenske filme vseh časov"

"Tretja zlata rola nas uvršča med najbolj gledane slovenske filme vseh časov, kar je seveda čudovito. Še posebej, če pomislim, da v Sloveniji ni veliko mest, ki imajo toliko prebivalcev kot naš film gledalcev," pravi režiser Boris Bezić.

Prijavite se na e-novice