Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Na stoletnico Cankarjeve smrti o njegovi književnosti, nazorih in pomenu Na današnjo stoto obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja bo na sporedu še nekaj dogodkov v nizu številnih prireditev, ki se vrstijo v letošnjem Cankarjevem letu.
MMC odšteva: Kviz z 10 vprašanji o slovenski glasbi, na katere bi morali znati odgovoriti Kako dobro jih poznate, slovenske glasbenike in njihove pesmi, ki ste si jih popevali vse leto. Če vam uspe brez napake rešiti naš kviz, potem, kot bi rekel Srečko Katanec: "Kapo dol!"
Muzej črnskih civilizacij v Senegalu: Če kultura ljudi povezuje, tudi spodbuja napredek V Senegalu so odprli Muzej črnskih civilizacij, eno največjih umetniških zbirk v Afriki v nizu novih muzejev na celini, ki bi sčasoma od evropskih muzejev lahko dobila nazaj na tisoče predmetov, zaplenjenih v času kolonializma.
Katarina Čas nadaljuje naskok na Hollywood, a selitev v L. A. bo še počakala Katarina Čas leto 2018 sklepa polno zaposlena – tako v domačih kot tujih koprodukcijah. Ta trenutek promovira tretjo sezono ameriške serije Berlin Station, v kateri vidimo kar nekaj znanih obrazov.
Judy Garland Čarovnika iz Oza sem vedno jemala zelo resno. Verjamem v idejo mavrice. In vse življenje sem posvetila temu, da bi splezala čeznjo.
"Razstava stoletja" v Ermitažu: velika retrospektiva Piera della Francesce, titana med titani Direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski je ob razstavi Piera della Francesce, ki so jo postavili ob 254-letnici muzeja, umetnika označil za "titana med titani" , saj med italijanskimi renesančnimi ...
Turneja slovenskega filma po Berlinu in Moskvi zavija še v srbske kinematografe Slovenski film nadaljuje svojo evropsko turnejo: po Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku, Budimpešti, Rigi, Minsku, Moskvi in Berlinu bodo Dnevi slovenskega filma potekali od 11. do 14. decembra še ...
Ob stoletnici smrti še enkrat o "literarnem revolucionarju" Cankarju Dan pred stoletnico smrti Ivana Cankarja so pri založbi, ki ima po njem ime, predstavili slovitemu literatu posvečen album, ki Cankarja označuje za literarnega revolucionarja.
Kontroverzni roman M: prvi "neideološki" portret Mussolinija ali poskus rehabilitacije fašizma? Na italijanski lestvici najbolje prodajanih knjig je že več tednov roman M, v katerem Antonio Scurati skozi prizmo fikcije pripoveduje zgodbo Mussolinijevega vzpona na oblast.
Srbska nagrada za prevod slovenske pesniške zbirke Združenje književnih prevajalcev Srbije je nagrado, poimenovano po klasičnem filologu, helenistu, filozofu in prevajalcu Milošu Đuriću, za prevod poezije namenilo filozofu, pisatelju, publicistu in ...
Najtrdovratnejši predsodek v Hollywoodu ostaja imperativ lepote Hollywood v zadnjih letih morda vestneje ustvarja tehtnejše vloge za ženske pripadnike manjšin - še vedno pa se trdovratno oklepa "poslednjega tabuja", opozarja režiserka Susanne Bier.
Britanske javne knjižnice v krizi: množična zapiranja V Veliki Britaniji so lani zaprli skoraj 130 javnih knjižnic.
Borut Pahor: Do oblasti je bil Cankar neprizanesljiv. Le kaj bi danes napisal o meni? V vrhniškem Cankarjevem domu je na predvečer stote obletnice smrti Ivana Cankarja potekala osrednja državna slovesnost, ki jo je s slavnostnim nagovorom začel predsednik Borut Pahor.
Vprašanje restitucije: kolikšno vlogo lahko odigrajo dražbene hiše? " Zasebniki, ki imajo v svoji lasti zaplenjene umetnine, odhajajo in njihovi dediči se nato odločijo za njihovo prodajo umetnin, " je ena izmed izjav, ki pričajo o tem, da ima določeno vlogo pri ...
Filmska recenzija: Kursk, prekletstvo globine Ko je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja padel berlinski zid, tista stvarna manifestacija geopolitičnega koncepta železne zavese, v kateri se je udejanjala vsa brutalnost in absurdnost ...
ESČP odredil visoko odškodnino, ki jo mora Rusija izplačati skupini Pussy Riot Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je odredilo, da mora Rusija tamkajšnji aktivistični skupini Pussy Riot plačati visoko odškodnino zaradi načina obravnave članic skupine v priporu ...
"Združitev Srbov, Hrvatov in Slovencev je bil pozitiven zgodovinski moment, a je žal nacionalizem naredil svoje." V otroštvu sem verjela, da je mogoče potovati skozi čas, potem pa me je pustolovski duh kdove zakaj zapustil.
Louis Adamič Vse življenje v tej svobodni, demokratični, individualistični državi je bilo slepo, nasilno, slučajnostno.
Znamenita Ranzingerjeva vila za zdaj ostaja v javni rabi Ranzingerjeva vila v Begunjah na Gorenjskem je sicer šla letošnjega marca na javno dražbo, na kateri jo je radovljiška občina skušala prodati najmanj za izklicno ceno v višini 299 tisoč evrov, ...
The Tiger Lillies: "Smrt je veliko močnejša kot Hudič" Večno bizarni The Tiger Lillies se po dveh letih in pol vračajo v ljubljanski Kino Šiška. Izjemno ustvarjalna trojica bo prihodnje leto praznovala 30 let glasbenega obstoja.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Judy Garland
10. december 2018 ob 18:04 Čarovnika iz Oza sem vedno jemala zelo resno. Verjamem v idejo mavrice. In vse življenje sem posvetila temu, da bi splezala čeznjo.
Več novic ...
Videonovice
Gost v studiu: Marcel Štefančič 00:06:03, 10.12.2018
Sto let od smrti Ivana Cankarja 00:02:13, 10.12.2018
Pravljica o zmaju 00:01:52, 10.12.2018
Cankar v Beogradu 00:02:18, 08.12.2018
V imenu matere 00:02:09, 08.12.2018
Kino Fokus 00:10:44, 08.12.2018
Izbor
Kazalo