Vejvej z grškim ministrom za migracije Mouzalasom pred novinarsko konferenco v Atenah. Foto: Reuters
Vejvej z grškim ministrom za migracije Mouzalasom pred novinarsko konferenco v Atenah. Foto: Reuters

Meja ni na Lezbosu. V resnici je v naših umih in naših srcih.

Aj Vejvej

Medtem ko je božične praznike na Lezbosu preživela igralka Susan Sarandon in kot prostovoljka pomagala pri sprejemanju prebežnikov, se je malo za njo na otok, evropsko vstopno točko za tisoče prebežnikov, odpravil tudi glasen kritik kitajskega režima Vejvej, ki so mu kitajske oblasti julija 2015 po štirih letih vrnile potni list.
Umetnik je jeseni iz Londona ponosno pozdravil "civilizirano" dobrodošlico, ki jo je Nemčija (kjer živi tudi njegov sin) namenila prebežnikom, tik pred koncem leta pa se je odločil za osebni angažma v Grčiji, od koder je na spletnih družbenih omrežjih objavljal fotografije o bivanjskih pogojih prebežnikov in pozive k podpori.
Potrebujemo spomenik
Prav na prvi dan novega leta pa je predstavil idejo o gradnji spomenika, posvečenega prebežnikom in beguncem, številnim se pot do Evrope ni srečno izšla. "Veliko ljudi je izgubilo življenja v valovih ... potrebujemo spomenik," je povedal Vejvej na novinarski konferenci in predstavitvi zamisli v Atenah.
V tem letu se namerava vključiti v več različnih projektov. Na Lezbosu je že vzpostavil studio, v katerem bo delovalo od šest do deset njegovih študentov, v produkcijo novega materiala o krizi bo vključil tudi oba svoja studia, berlinskega in pekinškega.

"Kot umetnik želim biti vključen v večji meri, ustvarjati hočem umetniška dela v odnosu do krize, prav tako pa ustvarjati tudi neke vrste zavedanje položaja," je povedal Vejvej. "Kot umetnik se moram povezati s človeškimi boji," je dodal.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Meja ni na Lezbosu. V resnici je v naših umih in naših srcih.

Aj Vejvej