Večino beneških del so iz slovenske Istre odnesli leta 1940. Foto: RTV SLO
Večino beneških del so iz slovenske Istre odnesli leta 1940. Foto: RTV SLO
Umetnine so na ogled v muzeju Revoltella. Foto: RTV SLO

V milanskem Il Corriere della sera se je priznani docent umetnostne zgodovine Bertelli dotaknil del, ki so trenutno restavrirana na ogled Trstu in jih je italijanska oblast leta 1940 in kasneje odpeljala iz muzejev ter samostanov v slovenski Istri. Kot je še zapisal, živijo v Kopru kljub povojnemu eksodusu še pripadniki italijanske skupnosti, zato bi zadrževanje umetnin pomenilo, da bi ostali brez dela lastne zgodovine. Bertelli se je tudi vprašal, ali je takšno ravnanje resnično v italijanskem interesu, ali gre za politične koristi oziroma volilne glasove nekaterih.

Odzivi v Trstu
Na opozorila se je takoj odzval občinski odbornik za kulturo v Trstu Paris Lippi, za katerega je vrnitev umetnin le teoretična možnost. Prepričan je namreč, da na slovenski strani ni zadostne volje po hranitvi te kulturne dediščine, kar po njegovem mnenju tudi dokazuje odnos Ljubljane do Italijanov v Sloveniji. Maria Masau Dan, ravnateljica muzeja Revoltella, kjer so restavrirana dela zdaj na ogled, njihovo morebitno vrnitev sicer dopušča, vendar le v luči krepitve italijanske prisotnosti v Istri.

Odtujene umetnine
V Revoltelli je trenutno pod naslovom Histria - restavrirana dela od Paola Veneziana do Tiepola razstavljenih 21 restavriranih odtujenih umetnin beneških mojstrov. Razstavo so doprli prav na dan, ko je pri nas izšla knjiga V Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana, ki so jo izdali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Piran in ministrstvo. Knjiga vsebuje seznam oddtujenih umetnin, ki jih je na svoji spletni strani objavilo tud ministrstvo za kulturo.