Foto:
Foto:
Mitja Čander je opozoril, da je finančno neuresničevanje zakonov pogosto predvsem na področju kulture.

To naj bi storili med sprejemanjem rebalansa proračuna za letošnje leto, že v proračunu za leto 2006 pa naj bi kulturi namenili odstotkovno večji delež kot v zadnjih petih letih. Pri spremembi davčnega zakona bi morali oblikovati tako različico, ki bi podpirala ustvarjalnost, za zgled pa bi jim bil davčni model Irske in drugih manjših evropskih držav.

SSG je treba rešiti!
Za rešitev Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu pa je NSK predlagal ustanovitev medresorske strokovne skupine, ki bi po temeljiti preučitvi problema predlagala nujne ukrepe. Kot je dejal član NSK-ja Mitja Čander, namreč SSK ni le del slovenske folklore, ampak oblikuje kulturno atmosfero na profesionalni ravni.

Delovna skupina za spremembe zakona
NSK je na seji predstavil tudi rezultate analiz, ki so preučile posledice novega zakona o dohodnini. Povedali so, da prinaša izrazito negativne posledice za avtorje, javne zavode in nepridobitne organizacije, katerih delo temelji na avtorskem ustvarjanju. NSK je zato imenoval delovno skupino, v kateri bodo Janez Pipan, Mitja Čander, Simon Kardum in Branko Oman pripravili predloge sprememb in dopolnitev zakona o dohodnini.

Dopolnjeni zakon naj bi spodbujal ustvarjalnost in deloval s skladu z zunanjo politiko, ki Slovenijo v tujini predstavlja kot državo z razvito kulturno in intelektualno produkcijo. Zdajšnji zakon namreč kulturne delavce sili, da se preusmerjajo v podjetništvo. Dokaz za to, da z avtorskimi honorarji država ne bo obogatela, je ponudil Branko Oman, ki je navedel podatek, da so v letu 2002 avtorski honorarji predstavljali le 0,25 odstotka javnofinančnih prihrankov.

Neizvajanje zakonov - manj denarja za kulturo
NSK je opozoril tudi na neizvajanje nekaterih zakonov na področju kulture, ki poleg manjšanja deleža sredstev ministrstva za kulturo onemogoča izvajanje ciljev, zapisanih v Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo 2004-2007. Tako se je Drago Jančar vprašal, zakaj vlada sploh sprejema zakone, ki jih finančno ne uresničuje, kar naj bi bilo še posebej pogosto v kulturi, kot ga je dopolnil Čander.