Svet je sprejel sklep o oblikovanju nove resolucije. Foto: Žiga Koritnik
Svet je sprejel sklep o oblikovanju nove resolucije. Foto: Žiga Koritnik
Vasko Simoniti
Člane sveta je sprejel tudi minister Simoniti. Foto: RTV SLO

Na sestanku sveta, katerega delo vodi predsednik Janez Pipan, so sprejeli tudi sklep o oblikovanju resolucije o reformi javnega sektorja v kulturi in enotni davčni stopnji. Član sveta Drago Jančar se je zavzel za redefinicijo kulture v odprti javni razpravi, v kateri bi morali doseči konsenz o posebnem statusu kulture. Le tako sprejet široki konsenz o kulturi bi po njegovem mnenju lahko vplival tudi na odnos ekonomistov do tega področja.

Za oblikovanje celovitih mnenj
Pipan je opozoril, da so izvedenska, strokovna mnenja ministrstva za kulturo napisana s stališča ekonomistov in včasih nestrpna do drugačnih pogledov, zato je pozval k temu, da bi pri pripravi strokovnih mnenj sodelovali strokovnjaki z različnih področij ter tako omogočili oblikovanje celovitih mnenj in rešitev.

Svet je obravnaval tudi poročilo o izvajanju Nacionalnega programa za kulturo (NPK) za leto 2004, ki je, tako Pipan, za nekatera področja pripravljeno temeljito, pri drugih pa gre bolj za poročilo o rednem delu ministrstva, ne pa o izvajanju NPK-ja. Člani sveta so se tudi strinjali, da morajo na ministrstvu za kulturo začeti razmišljati o nacionalnem kulturnem programu, ki naj bi začel veljati leta 2008, in sicer ob tem, ko se trenutni program izvaja tako, kot je določeno.

Srečanje z Vaskom Simonitijem
Člane sveta je pozdravil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je ob tej priložnosti dejal, da bi morali najti ukrepe, ki bi omilili možne posledice uvedbe enotne davčne stopnje na kulturnem področju, saj lahko po njegovih besedah, čeprav ne moremo govoriti o katastrofi, uvedba negativno vpliva na nekatere dele kulture.