Vasko Simoniti in delo ministrstva v letu 2006. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti in delo ministrstva v letu 2006. Foto: RTV SLO
Patras - kulturna prestolnica Evrope
Tudi sodelovanje na dogodkih v okviru evropske kulturne prestolnice je pomemben element promocije kulture. Foto: EPA
Ministrstvo bo v letu 2006 poskrbelo tudi za izboljšanje infrastrukture na Metelkovi. Foto: RTV SLO

Kot je minister za kulturo Vasko Simoniti pojasnil na predstavitvi programa ministrstva za kulturo za leto 2006, sodelavci ministrstva že oblikujejo zakon o varstvu kulturne dediščine, ki bi to področje približal evropskim standardom in ga uskladil z že ratificiranimi mednarodnimi konvencijami.



Simoniti je nekaj povedal tudi o toku investicij. Med ustanovami, ki v letu 2006 lahko pričakujejo največ investicij, je Simoniti omenil kompleks Metelkove in SNG Opera in balet Ljubljana. Obnova prvega se bo nadaljevala, obnova druge pa se bo začela.

Proti letu 2008
Pomemben element doseganja večje prepoznavnosti Slovenije v svetu je tudi promocija slovenske kulture. Zato je na ministrstvu za kulturo že nastal oddelek za promocijo slovenske kulture v tujini. Ministrstvo namerava promocijo slovenske kulture v tujini posebno skrbno zasnovati za leto 2008, ko bo Slovenija v središču pozornosti tudi zaradi predsedovanja Evropski uniji.

V zvezi s položajem slovenske kulture v tujini je ministrstvo za kulturo skušalo odkriti tudi najboljši način za promocijo. Po mnenju ministra imenovanje kulturnih atašejev ni najboljša rešitev, boljše naj bi bilo spodbujanje predstavitve Slovenije v tujini s promocijo in finančno podporo. Ko smo že pri tujini, ne smemo pozabiti sredstev, ki jih za razvoj kulture namenja EU. Simoniti je sporočil, da na ministrstvu pričakujejo, da bodo letos bolj uspešni pri črpanju sredstev EU-ja. Učinkovito črpanje evropskih sredstev je Simoniti izpostavil tudi kot možnost za razbremenitev proračuna ministrstva za kulturo.

Na novo o filmu
Razvoj avdiovizualnega področja bi lahko močno pospešilo celovito sodelovanje vseh akterjev, ki v Sloveniji delujejo v s tem področjem povezanih dejavnostih. Po besedah Simonitija bi bilo tako potrebno vzpostaviti povezave med delom filmskega studia Viba film, Filmskega sklada RS in RTV Slovenije. To je ena od možnih poti do večjega števila kakovostnih slovenskih igranih produkcij. Področja filma se je dotaknil tudi Igor Prodnik, direktor direktorata za medije. Ta je povedal, da že tečejo priprave na zakon o filmu.

Vasko Simoniti se tudi tokrat ni mogel izogniti vprašanju o učinku morebitne uvedbe enotne davčne stopnje na kulturo v Sloveniji. Minister je zagotovil, da ministrstvo ne bo skrivalo izidov raziskav, vendar bo javnost obvestilo šele, ko bo pri koncu celovita analiza učinkov uvedbe enotne davčne stopnje.