V promocijskem spotu projekta EUscreen je uporabljeno skrbno izbrano arhivsko avdiovizualno gradivo sodelujočih partnerjev, med njimi tudi gradivo RTV Slovenija. Foto: EUscreen
V promocijskem spotu projekta EUscreen je uporabljeno skrbno izbrano arhivsko avdiovizualno gradivo sodelujočih partnerjev, med njimi tudi gradivo RTV Slovenija. Foto: EUscreen
Europeana
Izpostavljena razstava RTV Slovenija na portalu Europeane. Foto: EUscreen

Medijski raziskovalci, kot je Peter Decherney, so le ena izmed ciljnih skupin evropskega projekta EUscreen, pri katerem od vsega začetka (l. 2009) sodeluje tudi TV Slovenija. Spletni portal EUscreen (http://www.euscreen.eu/) nudi strokovno izbrano in vsebinsko izredno raznoliko avdiovizualno arhivsko gradivo evropskih televizijskih ustanov. Omogoča brezplačen dostop, predvsem pa zanesljiv vir informacij prenekaterim domačim in tujim medijskim raziskovalcem, znanstvenoraziskovalnim in kulturnim ustanovam, vsebine pa so posebno uporabne za osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje. Predvsem pa je portal EUscreen namenjen vsakodnevnemu uporabniku spleta, to je širši javnosti.
"Ste kdaj pomislili o potovanju skozi čas? Ste si kdaj želeli ogledati, kako so živeli naši očetje? Odkriti, kaj so mislili, kaj si želeli in kaj izkusili v svoji mladosti? Ali pa si morda vi kot odrasli želite spominjati svoje lastne preteklosti in lastne zgodovine? Se morda spomnite prvega televizijskega prenosa, ki ste si ga ogledali? Ali pa obraza vašega najljubšega televizijskega voditelja?" Kako bi bilo mogoče zavrniti priložnost, ki omogoča, da raziščete svojo kulturno in zgodovinsko preteklost znotraj in zunaj lastnega naroda? Podajte se na pot preteklosti 20. in 21. stoletja, kot jo je posnela televizijska kamera, ter odkrijte bogato in raznoliko evropsko kulturno zgodovino.

EUscreen je triletni nadaljevalni projekt, ki se je začel oktobra 2009. Konzorcij je sestavljen iz 28 partnerjev iz 20 držav članic Evropske unije (in Švice) ter devetih pridruženih partnerjev. S podporo Mednarodne zvezne organizacije televizijskih arhivov FIAT/IFTA, Evropske radiodifuzne zveze EBU in fundacije EDL (Educate. Develop. Learn Foundation) se je izoblikovala široka mreža televizijskih hiš z arhivsko dokumentacijo, organizacij za standardizacijo digitaliziranega gradiva in raziskovalnih institucij, ki zagotavljajo večjezičen in večkulturni dostop do evropske televizijske dediščine.
Projekt EUscreen uresničuje zahtevne tehnične pogoje, potrebne za usklajeno sodelovanje raznovrstnih avdiovizualnih zbirk, in hkrati omogoča enovito vključevanje vsebin v zbirko Europeane, spletno digitalno knjižnico evropskih muzejev, galerij, knjižnic in arhivov. Projekt EUscreen Europeani zagotavlja tisto, kar ji je do zdaj kot vsesplošnemu projektu manjkalo: vsebine avdiovizualnih institucij.
Televizija Slovenija v sklopu portala EUscreen in hkrati Europeane zagotavlja prost dostop do tisoč in ene digitalne, strokovno izbrane avdiovizualne vsebine, pa naj bo to videoposnetek, fotografija, dokument ali zvočni posnetek. Kratki dokumentarni prispevki so razdeljeni med štirinajst zgodovinskih tematskih sklopov. K zgodovinskim tematikam se pridružujejo še tematike virtualnih razstav, ki obsegajo vsebine o zgodovini televizije, evropsko temo "Biti Evropejec" in lastno izbrane specialne zbirke sodelujočih partnerjev.
RTV Slovenija je za reprezentativno zbirko institucije izbrala smučarske skoke in polete. Ti niso predstavljeni zgolj s športnega vidika, temveč se vsebine osredotočajo tudi na zgodovino športne discipline in njihovo vpletenost v slovensko družbo. Vsebine se dotaknejo tudi razvoja televizijske tehnike, ki se je razvijala sočasno s smučarskimi poleti, mednarodnega sodelovanja in emancipacije spolov.
Te vsebine so bile izhodišče za večsklopno virtualno razstavo o smučarskih skokih in poletih, osredotočeno predvsem na dogajanje v Planici. Razstava je posebej izpostavljena na portalu Europeana, kjer ima med množico razstav evropskih muzejev, galerij, knjižnic in arhivov dobila lastno vstopno okence, skupaj še z nekaterimi izbranimi virtualnimi razstavami sodelujočih partnerjev pri projektu EUscreen. Sicer pa do razstav projekta EUscreen vodi skupno vstopno okno, ki uporabnika pripelje na domačo stran EUscreen virtualnih razstav.

Prihodnost projekta in s tem finančna sredstva je Evropska komisija načeloma uradno potrdila, večinoma nespremenjena zasedba z nekaterimi novimi priključenimi partnerji pa bo z marcem 2013 projekt nadaljevala v nekoliko povečani različici EUscreenXL.

Praznični EUscreen izbor
Ste letos že poslali praznične voščilnice? Ste vedeli, da je pisno voščilo ob praznikih navada naših očetov že približno 200 let? Pa vsebina in simboli voščilnic? Odkrijte, kaj predstavljajo štiriperesna deteljica, zvonec, mušnica, konjska podkev ali dimnikar. Prispevek RTV Slovenije z začetka 80. vas popelje skozi simboliko amuletov za srečo prazničnih voščilnic, ki jo predstavi etnolog Damjan J. Ovsec.

Pa božično drevo? Ste shranili račun? RTÉ Irska nam prikaže izredno nenavaden posnetek z začetka 60., kjer načelnik garde g. Molloy govori o nadzoru nad tatovi božičnih dreves in elementu presenečenja, ki ga uporabljajo za učinkovitejši nadzor.

In ali se še spomnite policistov, ki so nekoč usmerjali promet na križiščih? Verjamemo, da se češkim policistom v času božičnih praznikov ni godilo slabo. Oglejte si dobro staro navado brnskih in praških voznikov, ki jo zagotavlja arhiv češke televizije.

EUscreen: Explore Your Past from EUscreen on Vimeo.