Čelado, ki posnema obliko človeškega obraza, so letošnjo pomlad odkrili v bližini nekdanje Rimske ceste. Foto: EPA
Čelado, ki posnema obliko človeškega obraza, so letošnjo pomlad odkrili v bližini nekdanje Rimske ceste. Foto: EPA
Rimska čelada
Detajl čelade, zasnovane v obliki frigijske čepice, s krilatim bitjem. Foto: EPA

Christie's je v Londonu organiziral dražbo, na kateri so prodajali tudi rimsko čelado, ki so jo pred prodajo ocenili na 300.000 funtov, tamkajšnji muzej pa jo je tudi s pomočjo donacij skušal obdržati v pokrajini Cumbria. A načrte jim je pokvaril anonimen klic in 2 milijona ponujenih funtov, ki so anonimnežu zagotovili lastništvo nad antično redkostjo. Neobičajno čelado so maja odkrili s pomočjo detektorja kovin v Crosby Garrettu, po katerem so jo tudi poimenovali.
Tudi javne donacije so bile premalo
Direktorica muzeja Hilary Wade je izrazila razočaranje nad tem, da jim čelade ni uspelo obdržati 'doma', a pravi, da se ne bodo predali in je ne bodo izpustili izpred oči, poroča BBC. Verjetno ni le muzej tisti, ki je razočaran nad potekom dražbe, saj so v akciji, v kateri so pozvali k prispevanju denarja za odkup čelade, s pomočjo donacij zbrali 100.000 funtov. Kar polovico od tega je prispeval neznani poslovnež, ki je zagotovil denar, če enako količino zagotovi javnost.
V muzeju o svojem naslednjem koraku sicer še ne želijo govoriti, a razmišljajo, da bi pristopili do novega lastnika in se skušali z njim pogoditi vsaj za kratkoročno rešitev. Če bi lastnik čelado odnesel čez mejo, pa bi morali zaprositi za dovoljenje.
Pomen 'lokalne Mona Lise'
Predstavniki tamkajšnjega turizma so prepričani, da bi ohranitev čelade v muzeju lahko ugodno vplivala na rast tamkajšnjega gospodarstva, saj domnevajo, da bi imela učinek 'Mona Lise'. Gre namreč za eno izmed treh ohranjenih podobnih čelad v Veliki Britaniji. Rimski vojaki so jih verjetno nekoč nosili, okrašene z barvnimi trakovi, ti pa so dodatno prispevali k sijaju rimskih športnih parad.