Alenka Železnik Steletovo nagrado prejme za vrhunske dosežke, ki so pomembno prispevali k ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine v Sloveniji. Foto: Občina Krško
Alenka Železnik Steletovo nagrado prejme za vrhunske dosežke, ki so pomembno prispevali k ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine v Sloveniji. Foto: Občina Krško
Mencingerjeva hiša
Slovensko konservatorsko društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1971, Steletovo nagrado in priznanja podeljuje 23. leto. Foto: Goran Rovan

Nagrado, ki nosi ime po Francetu Steletu - tega so natanko pred sto leti imenovali za konservatorja na novoustanovljenem Spomeniškem uradu v Ljubljani, zaradi česar praznujemo letos tudi stoletnico organizirane skrbi za varstvo kulturne dediščine pri nas - bodo podelili 8. aprila ob 12. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.
Od načrtovanj prenov karejev do razvoja metodologije
Alenka Železnik
je nagrajena za vrhunske dosežke, ki so pomembno prispevali k ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine v Sloveniji. Konservatorka, ki je diplomirala leta 1978 iz umetnostne zgodovine, se je dve leti pozneje zaposlila kot konservatorka na Regionalnem zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine v Ljubljani.
Področje njene poustvarjalnosti sega od načrtovanj prenov karejev in ambientov do posameznih spomenikov, anonimnega stavbarstva, razvoja metodologije in standardov v konservatorski stroki. Razvila se je tudi v strokovnjakinjo za dvorce in gradove, pri čemer v obrazložitvi nagrade izpostavljajo usmerjanje prenove razvalin gradu Kostel, sanacijo razvalin Fridrihštajna, prenovo dvorca v Polhovem Gradcu ter vzorčen analitični del konservatorskega načrta za Šrajbarski Turn.
Skupaj z arhitektom Petrom Zupanom je bila nagrajena z Župančičevo nagrado za prenovo arhitekture na Lončarski stezi ob robu grajskega griča v Ljubljani. Kot podoben dosežek v komisiji ocenjujejo tudi obnovo cerkve Presvetega Rešnjega telesa na Trati pri Kočevju, ki je bila navdih številnim prenovam na Kočevskem.
Delu nagrajencev posvečena razstava
Marinki Dražumerič
Steletovo priznanje namenjajo za uspešno vodenje celovite obnove Mordaxove kapele v Novem mestu, ki je potekala med junijem 2011 in majem 2012. Miran Ježovnik pa prejme nagrado za izdelavo izjemnih statičnih projektov nepremičnih spomenikov in registrirane dediščine s področja celotne Slovenije. Mirka Lavbiča nagrajujejo za izjemen pristop k prenovi Svetelškove domačije.
Dve uri pred podelitvijo nagrade bodo prispevek letošnjih nagrajencev k spomeniškemu varstvu predstavili na razstavi v Spomeniškovarstvenem centru v Ljubljani.