Zimska pravljica v Turkuju, nekdaj največjem, danes pa petem največjem finskem mestu po številu prebivalcev. Foto: Spletna stran mesta
Zimska pravljica v Turkuju, nekdaj največjem, danes pa petem največjem finskem mestu po številu prebivalcev. Foto: Spletna stran mesta
Turku upa, da bo v letu, ko je evropska prestolnica kulture, privabil dva milijona obiskovalcev. Foto: EPA

Današnja uradna slovesnost bo v središče mesta vabila s koncerti in prireditvami za vso družino, ob tem pa se obetajo še ognjemet, akrobacije in pirotehnika na brežinah reke Aura. Med pomembnejšimi gosti slovesnosti pričakujejo finsko predsednico Tarjo Halonen in evropsko komisarko za kulturo Androullo Vassiliou.

Središče in prizorišče kulturnih prireditev med prestolovanjem kulturi bo nekdanja strojna delavnica blizu železniške postaje, Logomo, je povedal vodja fundacije Turku 2011 Cay Sevon. Gostila bo šest razstav, med njimi verjetno največjo finsko razstavo sodobne fotografije do zdaj, Alico v Čudežni deželi. "Osredotočala se bo predvsem na ženske in njihova življenja v nenavadnih situacijah, kot namiguje že naslov," je dejal Sevon.

S pogledom na temačno plat
Turku je najstarejše finsko mesto, ustanovljeno leta 1229. Leta 1827 ga je uničil požar. Naziv evropske prestolnice kulture 2011 si deli z estonsko prestolnico Talin na drugi strani Finskega zaliva, ki je od Turkuja oddaljena manj kot 200 kilometrov. Slovesnost ob prevzemu naziva so v Talinu pripravili na prvi dan novega leta. Mesti bosta v času naziva tesno sodelovali. To jima omogočata tako geografska bližina kot kulturna sorodnost - finščina in estonščina namreč sodita v skupino ugrofinskih jezikov. "Imamo okrog ducat velikih skupnih projektov," je še povedal Sevon.

Turku, nekdanja prestolnica Finske, v času, ko nosi naziv EPK 2011, pripravlja koncerte vzdolž reke Aure, umetniške inštalacije v pristanišču, s koncertno serijo "glasba v živo in podobe smrti" in z razstavo "smrt in njeni številni obraz" pa bodo slavili tudi temno plat Turkuja.