Vodja festivala Richard Tognetti je na letošnji program uvrstil 15 koncertov. Foto: Festival Maribor
Vodja festivala Richard Tognetti je na letošnji program uvrstil 15 koncertov. Foto: Festival Maribor

Vsi koncerti so torej festivalske produkcije. Dogajanje festivala, ki letos poteka v znamenju petic, se bo začelo v sredo, ko se bo na odru Dvorane Union predstavila ameriška sopranistka, štirikratna prejemnica nagrade grammy Dawn Upshaw. Drugi najstarejši festival v Sloveniji se je razvil iz Večerove baročne glasbe v mariborskem gradu, ki so jih začeli prirejati leta 1964, v zdajšnji obliki in pod tem imenom pa je nastopil leta 2008, ko je umetniško vodstvo prevzel avstralski violinist, dirigent in skladatelj Richard Tognetti. Program, ki ga sestavlja 15 koncertov, je torej že peto leto zapored izbral umetniški vodja festivala Tognetti, ki napoveduje deset dni odlične glasbe.
Jedro festivalskega orkestra znova tvorijo člani Avstralskega komornega orkestra, ki po besedah direktorice festivala Brigite Pavlič žanje odlične kritike po vsem svetu. V okviru Orkestra Festivala Maribor se jim bodo pridružili izbrani slovenski in tuji solisti ter člani slovenskih in tujih orkestrov. Novost pa je festivalski zbor, ki ga bodo sestavljali izbrani slovenski in tuji pevci ter člani zbora Opere in baleta SNG Maribor pod vodstvom Daniele Candillari.
V četrtek bo mogoče prisluhniti koncertu Navdihujoče domoljubje z Denesom Varjonom na klavirju, Satu Vansko na violini in Thomasom Demengo na čelu.
Nič bo zamenjalo Vse
V petek bo po koncertu za mladino pod vodstvom Tilna Artača Avstralski komorni orkester pod taktirko Tognettija izvedel klasična dela Johanna Sebastiana Bacha in Felixa Mandelssohna Bartholdyja, večer pozneje se bosta Antonio Vivaldi in Nicolo Paganini prepletla z undergroundom Davida Bowieja v projektu Vse, ki je neke vrste odgovor na lanski projekt z naslovom Nič. Bolj klasično bo obarvana nedelja, 10. septembra pa bo na sporedu svetovna praizvedba koncerta Električni vihar, ki ga je za Tognettija in Festival Maribor napisal avstralski skladatelj Brett Dean.
12. septembra bosta po godalnem koncertu Thorns N' Roses v dvorcu Dornava Avstralski komorni orkester in Orkester Festivala Maribor združila moči z deli Franza Schuberta in Wolfganga Amadeusa Mozarta. Osem čelistov z vsega sveta, na čelu s Timo-Veikkom Valvejem in Janom-Erikom Gustafssonom, bo klasiko povezalo z rockom, popom in latino glasbo v projektu CelloRocks, klarinetist Mate Bekavac pa bo vodil bolj dezovsko obarvan koncert Pa kaj?.
Kaj ima glasba s srfanjem?
Dan pred sklepom festivala je rezerviran za enega izmed vrhuncev - multimedijski projekt Greben, v katerem Tognetti združuje svoji dve ljubezni - do glasbe in do srfanja. Svečani zaključek bo s koncertom Oda radosti, kjer bo Tognetti pokazal svoje obvladovanje Ludviga van Beethovna, po katerem tudi najbolj slovi.