V pripravi je že nova knjiga, ki se bo v celoti posvečala prihodu frančiškanov v Brežice pred 350 leti. Foto: www.slovenia.info
V pripravi je že nova knjiga, ki se bo v celoti posvečala prihodu frančiškanov v Brežice pred 350 leti. Foto: www.slovenia.info
Arheološka izkopavanja
Arheološka odkritja iz zadnjega desetletja pričajo o bogati zgodovini Brežic in vabijo k novim raziskovanjem. Foto: MMC RTV SLO

Gre za tretjo knjigo Brežiških študij, s katero skušata Društvo za oživitev Brežic in Zavod Neviodunum Krško v obliki znanstvenih razprav predstaviti značilnosti mesta ob slovensko-hrvaški meji.

Znanstvene razprave za zbornik je prispevalo 14 avtorjev, ki med drugim obravnavajo vpetost Brežic v trgovske poti in življenje posameznikov, ki jim je trgovina predstavljala temeljni ali dopolnilni vir zaslužka. Po besedah urednika Jožeta Škofljanca daje tretja knjiga Brežiških študij celovit in večplasten pregled na dejavnost, ki je omogočila rast in napredek naselja ter ključno prispevala k razvoju Brežic.

Najnovejše arheološke najdbe
Zbornik se dotika tudi najstarejše zgodovine Brežic, saj uvodni prispevek obravnava rezultate najnovejših arheoloških raziskav na območju mesta z do zdaj neznanimi sledmi poznoeneolitske in poznobronaste dobe ter rimske poselitve z ostanki poznosrednjeveških in novoveških Brežic. Ravno ta odkritja iz zadnjega desetletja namreč pričajo o bogati zgodovini Brežic in vzpodbujajo nova raziskovanja.

Prometna lega Brežic v zgodovini
Preostali prispevki se posvečajo predvsem mestu kot stičišču trgovskih poti in s tem povezani prometni legi v srednjem veku. Obravnavajo tudi najbolj znano trgovino Leonhardt del Cott, o sejemskem življenju v Brežicah in zgodovini trgovine med obema vojnama. Kot posebnosti navajajo odkritja iz arhiva trgovskega sodišča, zanimivosti o osrednji mestni ulici kot prostoru cerkvenih procesij in o Trgovski šoli Brežice ter prispevek o urbanističnem razvoju Brežic - Tržni ulici in prometu v drugi polovici 20. stoletja.

Zbornik sklepa študija o brežiških kolnarjih avtorice Ivanke Počkar. Prispevek bogati zbornik s spoštljivim spominom na skoraj pozabljene može in fante iz vasi ob Savi vse od Čateža do hrvaške meje. Ti so reki iztrgali premog, ki ga je ta brusila od revirjev navzdol, in prihodek od prodaje domači opekarni ali kupcem doma in v Zagrebu je prenekatero družino rešil iz socialne stiske.