Obiskovalci v Muzeju radia in televizije Rai v sedežu medijske hiše v Torinu v Italiji. Foto: EPA
Obiskovalci v Muzeju radia in televizije Rai v sedežu medijske hiše v Torinu v Italiji. Foto: EPA

V Italiji se danes spominjajo začetka oddajanja prvega televizijskega programa in z njim največje nacionalne radiotelevizije Rai − Radiotelevisione Italiana. Že oktobra pa bodo slavili okroglo 100. obletnico oddajanja nacionalnega radia Rai Radio 1.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Rai − Radiotelevisione Italiana danes začenja redno televizijsko oddajanje''
S temi besedami je na nedeljo, 3. januarja 1954, ob 11. uri napovedovalka Fulvia Colombo otvorila redne televizijske oddaje nacionalnega programa. Isti večer so bile na sporedu nedeljske športne oddaje, ki še danes veljajo za najdlje predvajan italijanski televizijski program. V prvih letih so programi trajali štiri ure in so se začeli ob 17.30 otroško televizijo, nato je bilo oddajanje prekinjeno, dokler niso nadaljevali z novicami ob 20.45 in zaključili ob 23.00. Po koncu prvega meseca oddajanja se je število naročnikov dvignilo na 24 tisoč, v enem letu pa na 88 tisoč. Do konca četrtega leta je bilo naročnikov že milijon, do leta 1965 pa je bilo naročnikov že več kot 6 milijonov.

Kot njene predhodnice štejejo leta 1924 ustanovljeno Italijansko radijsko zvezo, ki je nato leta 1927 postala Italijanski organ za radijske avdicije (EIAR), leta 1944 Radio Audizioni Italiane (RAI) in končno Rai − Radiotelevisione Italiana leta 1954. Sedež so ohranili v Torinu in v tistem času dosegali približno 36 odstotkov prebivalcev, saj je bila takrat televizija še luksuzna dobrina. Rai Due je začel oddajati 4. novembra 1961, medtem ko Rai Tre leta 1979.

Foto: EPA
Foto: EPA
Prenovljen logotip. Foto: RAI
Prenovljen logotip. Foto: RAI

Bogat program na nacionalnih medijih čez celo leto
"Pred sedemdesetimi leti je Rai začel svoje oddaje in od tega trenutka ni nikoli prenehal spremljati kolektivnega procesa rasti ter kulturnih, družbenih in državljanskih sprememb," je v izjavi dejala premierka Giorgia Meloni in dodala, da italijanska državna radiotelevizija Rai ostaja jamstvo za pluralizem in demokracijo. "Izkoriščam priložnost ob tej pomembni obletnici, da se zahvalim Raiu za delo, ki ga že 70 let opravlja pri pripovedovanju našega naroda."

Rai je ob tem letu razkril posodobljene logotipe, ki so bili izbrani za praznovanje pomembnega dvojnega mejnika družbe v prihajajočem novem letu. Ob obletnici bo Rai 1 predstavil bogat program oddaj, začenši s posebnim dogodkom Rischiatutto, priljubljenim kvizom, dokumentarnimi filmi in Italijanom priljubljenimi filmi različnih žanrov.