Kriminalni roman troubled Blood je izšel 15. septembra. Foto: Amazon
Kriminalni roman troubled Blood je izšel 15. septembra. Foto: Amazon

J. K. Rowling je znova na udaru aktivistov za transspolne pravice, tokrat zaradi kriminalnega romana, v katerem nastopa serijski morilec. Knjiga Troubled Blood, ki jo je napisala pod psevdonimom Robert Galbraith, je peta v seriji Cormoran Strike. Gre za zgodbo o nerešenem primeru pogrešane zdravnice, za katero domnevajo, da je bila žrtev morilca, odetega v ženska oblačila.

"Figura, ki je odgovorna za demonizacijo majhne skupine ljudi"
Iz britanske dobrodelne organizacije Mermaids, ki podpira transspolne otroke in njihove družine, so sporočili, da so "zaskrbljeni" zaradi poročil, da knjiga vsebuje lik, ki se za izvajanje napadov predstavlja kot pripadnik drugega spola. "To je dolgoletna in nekoliko upehana figura, ki je odgovorna za demonizacijo majhne skupine ljudi, ki preprosto upajo, da bodo lahko dostojno živeli svoje življenje," je v izjavi za CNN dejal tiskovni predstavnik organizacije. Navedel je še primer iz avtoričine druge knjige, izdane v okviru serije Strike ‒ knjiga The Silkworm iz leta 2014 je vsebovala lik osumljenca, ki je bil transspolna oseba.

Britanska pisateljica J. K. Rowling (1965). Foto: AP
Britanska pisateljica J. K. Rowling (1965). Foto: AP

"Razočarani smo, ko slišimo, da avtorica morda širi isto, dolgoletno in škodljivo slikanje transžensk kot neke grožnje. (...) Kot dobrodelna ustanova za otroke smo priča resnični škodi, ki jo občutijo mladi, ki so nekoč fikcijo gospe Rowling videli kot prostor tolažbe, prijateljstva in pobega. Avtorica je nedavno izrazila podporo pravicam transspolnih ljudi, da živijo brez preganjanja. Njena najnovejša knjiga bi lahko povzročila, da tisti, ki še vedno uživajo v njenih knjigah, podvomijo o tem čustvu," je še dodal predstavnik organizacije Mermaids.

Pisateljičin menedžment ne bo podal komentarja
Menedžment Rowlingove je že sporočil CNN-u, da ne bodo komentirali teh najnovejših polemik.

Paris Lees, aktivistka za pravice transspolnih in kolumnistka britanskega Vogua, je v ponedeljek tvitnila: "Nova knjiga J. K. Rowling govori o 'transvestitskem serijskem morilcu', medtem pa se je v resničnem svetu število transljudi, umrlih v Braziliji, v zadnjem letu povečalo za 70 %, mlade transženske pustijo zgoreti v avtomobilih, moške, ki nas ubijejo (zaradi transosebnosti) pa pomilostijo in pošljejo domov."

Očitki "šibenja identitete"
Pisateljičini komentarji in pogledi na družbeni spol so bili letos že večkrat predmet burnih polemik. V preteklem mesecu je dejala, da bo vrnila prestižno nagrado za človekove pravice, potem ko je Kerry Kennedy, predsednica organizacije Robert F. Kennedy za človekove pravice, dejala, da stališča Rowlingove "šibijo identiteto" transspolnih ljudi.

Avtorica je junija sprožila polemike, ko je na Twitterju pod objavo eseja z naslovom Ustvarjanje bolj enakopravnega sveta po pandemiji za ljudi, ki menstruirajo, zapisala: "Ljudje, ki menstruirajo? Zdi se mi, da obstaja neka beseda za to skupino, kako že gre? Žunskle? Žeknske? Žinskri?" Nestrinjanje z njenimi komentarji so izrazili igralci, ki so igrali v filmskih priredbah njenih knjig. Med njimi so bili Daniel Radcliffe, Emma Watson in Eddie Redmayne iz serije filmov o Harryju Potterju.

V obrambo svojih izjav o razumevanju pojma ženske, ki so razburile transskupnost in njihove podpornike, je nato objavila daljši esej. V skoraj 3700 besed dolgem eseju je obširneje razložila svoje mnenje, da se ji zdi pomembno, da se pomen besede ženska v tej luči ne razvrednoti. V eseju je zapisala tudi, kako so njene lastne življenjske izkušnje vplivale na njen pogled na stvari, in razkrila, da je bila žrtev družinskega nasilja in spolnega napada.